Overslaan en naar de inhoud gaan

Eindelijk 'Op 't vriethof op 'n baank' zitten

Geplaatst opvrijdag 5 juni 2020 - 16:41

Op het Vrijthof in Maastricht is vrijdagmiddag de officiële Johnny Blenco-bank onthuld.

Het is een eerbetoon aan de in januari overleden Maastrichtse volkszanger Johnny Blenco.

Handtekeningenactie
Vlak na het overlijden van de populaire zanger begon Paul Roijen, een fan, een handtekeningenactie op Facebook. "Iech vin tot veer us sterk moote maake, tot d'r 'n echte 'Johnny Blenco baank' op us Vriethof kömp, es hommage aon deze geweldige zenger/componist" aldus Roijen destijds op Facebook.

Zijn oproep kon op veel bijval rekenen. In een mum van tijd had hij 3500 handtekeningen verzameld. De Gemeente Maastricht steunde het initiatief ook en heeft het bankje gefinancierd.

Lees ook: Maastrichtenaar wil Johnny Blenco eren met bankje

Vrijthof
Een bankje op het Vrijthof tegenover café In den Ouden Vogelstruys zou de permanente gedenkplek voor Johnny Blenco moeten worden. Maar doordat de café's door de coronacrisis hebben mogen uitbreiden, is die plek niet meer mogelijk. De familie wilde niet nog maanden moeten wachten en heeft het bankje daarom tijdelijk voor het Theater aan het Vrijthof te plaatsen.

Video: L1

2500 liedjes
De zanger, die eigenlijk Jef Vriezelaar heette, overleed dit jaar op 27 januari. Hij heeft meer dan 2500 liedjes geschreven. Hij werd met name in Maastricht bekend met zijn kerstplaat 'Keersmès roond de Vriethof'. Een van zijn laatste liedjes dateert uit 2007. Dat was een carnavalsrap met het Maastrichtse gezelschap Pikkatrillaz.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen