Overslaan en naar de inhoud gaan

Einde vervoersverbod pluimvee: ongemak boeren voorbij

Geplaatst opdinsdag 22 juni 2021 - 6:01

De kippen bleven een maand op stok in de regio Weert na de uitbraak van de besmettelijke vogelgriep maar vanaf dinsdag is het vervoersverbod grotendeels voorbij.

Een kalkoenbedrijf in Weert en een leghennenbedrijf in de buurt werden na de uitbraak geruimd. Binnen een straal van tien kilometer werd een vervoersverbod ingesteld voor alle pluimveebedrijven. Nu is het verbod alleen nog van kracht binnen een straal van drie kilometer.

Lees ook: Vogelgriep in Weert: 79.000 kippen geruimd

Nieuwe legkippen
Eric Hubers in Ysselsteyn krijgt daarom dinsdagochtend om 07.00 uur meteen bezoek van een boer uit Nederweert die kippen komt brengen. “Normaal krijgen we ze drie weken voordat ze beginnen met leggen, maar dat ging nu niet”, vertelt Hubers.

En dat zorgt volgens hem voor problemen. De kippen leggen al eieren en hebben niet van begin af aan geleerd deze in legnesten te leggen. Hierdoor belanden er veel daarbuiten. Veel gaan er stuk of worden vies. "Daarnaast moet ik er veel met de hand rapen, dat kost veel tijd”, aldus Hubers.

Ontheffingen
Er gold een aantal ontheffingen waardoor dieren in sommige gevallen toch vervoerd mochten worden. "Hierbij stond het welzijn van de dieren centraal", vertelt Theo Coumans, kalkoenhouder in Ospel en bestuurslid van de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB).

Daarbij werden er bijvoorbeeld van tevoren PCR-testen afgenomen bij de dieren en moesten vervoerders zich aan routeafspraken houden. “Dit allemaal om te voorkomen dat dieren van binnen de 10-kilometerzone in contact kwamen met dieren en bedrijven daarbuiten”, vertelt Coumans. “Dat heeft toch voor de nodige stress en ongemak gezorgd bij de boeren.”

Egg Valley
De regio Weert kent veel pluimveebedrijven. Met name in de wereldwijde productie en verwerking van eieren speelt het een grote rol en is per week goed voor zo'n 80 miljoen stuks. Hierdoor wordt de omgeving ook wel 'Egg Valley' genoemd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen