Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Einde van 'coalitie-soap' Beesel: na drie maanden rond

Geplaatst opwoensdag 27 juni 2018 - 20:26

Beesel heeft ruim drie maanden na de verkiezingen als laatste gemeente in Limburg eindelijk een coalitie.

Die coalitie bestaat uit het CDA en de lokale partijen Verantwoorde Politiek (VLP) en Beeselse Lijst. Samen hebben zij dertien van de vijftien zetels in de gemeenteraad. Er komen drie fulltime wethouders.

Niks in de weg
De drie partijen vormden de afgelopen vier jaar ook de coalitie. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart leek niks een voortzetting van die samenwerking in de weg te staan. Ondanks het feit dat het CDA ten koste van VLP de grootste werd.

Onderhandelingen stuk
Maar uiteindelijk liepen de onderhandelingen stuk op het aantal fte aan wethouders. Het CDA wilde geen drie fulltime-wethouders, de twee andere partijen wel. Daarop sloten VLP en Beeselse Lijst een akkoord. Die twee partijen hadden een minieme meerderheid van 8 van de 15 zetels.

Lees ook: Coalitie Beesel op valreep afgeblazen, nu raadsbreed

Nieuwe tegenvaller
Ook die coalitie ging begin juni uiteindelijk niet door, omdat één van de drie raadsleden van Beeselse Lijst zich in een raadsvergadering uitsprak voor een brede(re) coalitie. De beoogde installatie van drie wethouders viel daardoor eveneens in het water.

Verkenners
Burgemeester Petra Dassen vroeg daarop twee verkenners om aan de slag te gaan en te bekijken of een raadsbrede coalitie van alle vier partijen mogelijk was. Die verkenners, oud-gemeentesecretaris Wil Rutten van Maastricht en bestuurskundige Petra Habets, hebben geconcludeerd dat een raadsbrede coalitie niet haalbaar is. Een coalitie van CDA, VLP en Beeselse Lijst wél. Die partijen hebben nu ook een akkoord bereikt. Daarin is afgesproken dat er toch drie fulltime wethouders komen.

Lees ook: Coalitie-'soap' Beesel gaat door, mogelijk toch brede raad

Misverstanden
Beeselse Lijst en de progressieve partij Samen Verder spraken zich eerder uit tegen een raadsbrede coalitie. In een persverklaring van de gemeente Beesel staat dat de 'misverstanden' tussen CDA, VLP en Beeselse Lijst zijn uitgesproken.

Wethouders
Bij de wethoudersploeg zit één nieuw gezicht, namelijk Marcel Roelofs van Beeselse Lijst. Hij was bij de verkiezingen voor de derde keer lijsttrekker. De afgelopen vier jaar was hij fractievoorzitter. Voor het CDA komt lijsttrekker Bram Jacobs terug als wethouder en voor VLP Debbie Heesakkers.

Vrijdag geven de twee verkenners een toelichting op de gang van zaken. Volgende week dinsdag wordt de nieuwe wethoudersploeg geïnstalleerd.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen