Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Einde van 'coalitie-soap' Beesel: na drie maanden rond

Geplaatst opwoensdag 27 juni 2018 - 20:26

Beesel heeft ruim drie maanden na de verkiezingen als laatste gemeente in Limburg eindelijk een coalitie.

Die coalitie bestaat uit het CDA en de lokale partijen Verantwoorde Politiek (VLP) en Beeselse Lijst. Samen hebben zij dertien van de vijftien zetels in de gemeenteraad. Er komen drie fulltime wethouders.

Niks in de weg
De drie partijen vormden de afgelopen vier jaar ook de coalitie. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart leek niks een voortzetting van die samenwerking in de weg te staan. Ondanks het feit dat het CDA ten koste van VLP de grootste werd.

Onderhandelingen stuk
Maar uiteindelijk liepen de onderhandelingen stuk op het aantal fte aan wethouders. Het CDA wilde geen drie fulltime-wethouders, de twee andere partijen wel. Daarop sloten VLP en Beeselse Lijst een akkoord. Die twee partijen hadden een minieme meerderheid van 8 van de 15 zetels.

Lees ook: Coalitie Beesel op valreep afgeblazen, nu raadsbreed

Nieuwe tegenvaller
Ook die coalitie ging begin juni uiteindelijk niet door, omdat één van de drie raadsleden van Beeselse Lijst zich in een raadsvergadering uitsprak voor een brede(re) coalitie. De beoogde installatie van drie wethouders viel daardoor eveneens in het water.

Verkenners
Burgemeester Petra Dassen vroeg daarop twee verkenners om aan de slag te gaan en te bekijken of een raadsbrede coalitie van alle vier partijen mogelijk was. Die verkenners, oud-gemeentesecretaris Wil Rutten van Maastricht en bestuurskundige Petra Habets, hebben geconcludeerd dat een raadsbrede coalitie niet haalbaar is. Een coalitie van CDA, VLP en Beeselse Lijst wél. Die partijen hebben nu ook een akkoord bereikt. Daarin is afgesproken dat er toch drie fulltime wethouders komen.

Lees ook: Coalitie-'soap' Beesel gaat door, mogelijk toch brede raad

Misverstanden
Beeselse Lijst en de progressieve partij Samen Verder spraken zich eerder uit tegen een raadsbrede coalitie. In een persverklaring van de gemeente Beesel staat dat de 'misverstanden' tussen CDA, VLP en Beeselse Lijst zijn uitgesproken.

Wethouders
Bij de wethoudersploeg zit één nieuw gezicht, namelijk Marcel Roelofs van Beeselse Lijst. Hij was bij de verkiezingen voor de derde keer lijsttrekker. De afgelopen vier jaar was hij fractievoorzitter. Voor het CDA komt lijsttrekker Bram Jacobs terug als wethouder en voor VLP Debbie Heesakkers.

Vrijdag geven de twee verkenners een toelichting op de gang van zaken. Volgende week dinsdag wordt de nieuwe wethoudersploeg geïnstalleerd.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen