Overslaan en naar de inhoud gaan

Einde ophokplicht Zuid-Limburg: 'kans op vogelgriep matig'

Geplaatst opvrijdag 18 juni 2021 - 21:44

De landelijke ophokplicht voor pluimvee wordt zaterdag in vijf regio's, waaronder Zuid-Limburg, na acht maanden opgeheven.

Dat schrijft demissionair minister Carola Schouten van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Matige kans op uitbraak
De regio's waar de ophokplicht verdwijnt, liggen in Overijssel, Gelderland, Noord Brabant en Zuid-Limburg. Hier zijn in totaal 81 pluimveebedrijven gevestigd. De kans dat in deze regio's vogelgriep uitbreekt na intrekking van de regel wordt volgens de minister "matig" geacht.

Ophokplicht
De landelijke ophokplicht werd in oktober 2020 ingevoerd. Dit gebeurde nadat in Kockengen hoogpathogene vogelgriep werd aangetroffen bij knobbelzwanen. Dat het om 'hoogpathogene' vogelgriep gaat, betekent dat het griepvirus tot ernstige ziekte of overlijden van de vogels leidt. Het ging om de variant H5N8, die waarschijnlijk door trekvogels van Rusland naar Nederland is gebracht.

Lees ook: Ophokplicht voor pluimveehouders wegens vogelgriep

Bedrijf Weert geruimd
Bij een kalkoenbedrijf in Weert werd op 21 mei 2021 de vogelgriep vastgesteld. Volgens het ministerie van Landbouw ging het waarschijnlijk om de zelfde hoogpathogene variant H5N8. Zowel het besmette bedrijf als een leghennenbedrijf dat vlakbij ligt, werd geruimd. Op het kalkoenenbedrijf ging het om zo'n 13.000 dieren en op het leghennenbedrijf om ca. 66.000 dieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nam de ruimingen voor rekening. Na de ruiming bleek geen van de zeven omliggende pluimveebedrijven besmet te zijn geraakt.

Lees ook: Dieren in Weert worden geruimd: 'Heel hard geschrokken'

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen