Overslaan en naar de inhoud gaan

Einde dreigt voor helft van kleine weekmarkten

Geplaatst opdonderdag 20 december 2018 - 22:12

De helft van het twintigtal kleine weekmarkten in Limburg verdwijnt. Dat vreest voorzitter Hannie Heine van de Centrale Vereniging Ambulante Handel, afdeling Limburg.

"Grote markten, zoals Maastricht, Roermond en Venlo, dat gaat nog goed", zegt Heine. "Daar komen veel toeristen. Belgen, Duitsers. Die kopen nog."

Kleine markten
Het zijn de kleinere markten met 7 tot 25 kramen, zoals in Gulpen en Waubach, die het zwaar hebben. De markten hebben te maken met een daling van het aantal bezoekers. "Mensen gaan naar supermarkten. En ze kopen spullen via internet", aldus Heine. "Dat merken bijvoorbeeld kramen met kleding. Die zien de verkopen dalen."

Geen daalder
Ook is het lastig voor de marktverkopers om te concurreren met de prijzen in supermarkten en grote winkelconcerns, want op de markt is je gulden tegenwoordig geen daalder meer waard. Daarnaast vergrijst het publiek en mijden jongeren de markt. "Jongeren bestellen via internet, passen iets en sturen het terug. Ouderen komen voor de gezelligheid. Om een praatje te maken."

Fruit en groente
Daarom stoppen steeds vaker verkopers op kleine markten. Die dreigen daardoor te verdwijnen. "Kleine kernen houden straks nog een fruit- en groentekraam, een visboer en misschien een kaasspecialist. Maar daar blijft het bij. Dan is het geen markt meer. Dan heb je alleen nog een paar standplaatsen."

Gezelligheid terug
Maar het tij kan volgens Heine nog worden gekeerd. "De gezelligheid moet terug. Denk aan eetkraampjes waar mensen kunnen zitten. Waar ze een kop koffie kunnen drinken." Ook moeten volgens haar de marktkooplieden meer specialiseren. "Kramen met stoffen doen het bijvoorbeeld goed, want dat wil je zien. Maar ook notenkramen en kaasboeren onderscheiden zich. Dat koop je niet via internet. Daar komen de mensen voor."

Niet met alle kleine markten gaat het slecht. "We hebben nog het geluk dat we aan de grens liggen. Daardoor doen Vaals, waar veel Duitsers komen, en Stein, met de Belgen, het nog goed."

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen