Overslaan en naar de inhoud gaan

Einde avondklok in zicht: 'Ik ga voortaan anders leven'

Geplaatst opdinsdag 27 april 2021 - 21:47

De avondklok gaat dinsdagavond voor de laatste keer in. Voor de één een opluchting van jewelste, voor de ander een stiekem gemis.

Drie maanden lang waren de straten 's nachts verboden gebied voor mensen zonder adequate verklaring. Vanaf woensdag 28 april 4:30 uur geldt die avondklok niet meer. Vier Limburgse nachtwerkers vertellen welke invloed de avondklok had op hun werkzame leven.

Roberto Saleh (40) taxichauffeur in Weert
"'s Nachts werken is soms vrij akelig. De passagiers die ik na 2:00 uur 's nachts oppik, zijn vaak lastig. Ze hebben soms drugs gebruikt, zijn agressief of rennen weg zonder te betalen. Hoewel die passagiers er gedurende de avondklok nog steeds wel waren, maakte ik dat soort situaties veel minder mee. Dat kan ik missen als kiespijn", vertelt Saleh.

Met een verklaring op zak reed Saleh tijdens de avondklokperiode slechts sporadisch 's nachts. Het compleet opschorten van de nachtelijke ritten was echter geen optie: "Ik wil toch laten zien dat de telefoon nog steeds opgenomen werd." Meer voor de klantenbinding dan dat het lucratief was. "Tijdens de periode met avondklok verdien ik zo'n tachtig euro op een zaterdagavond. In een normale tijd is dat fooi, dan verdiende ik twee- tot driehonderd euro.

Toch dwong de avondklok de taxichauffeur ook tot zelfreflectie: "Eerst werkte ik alleen maar. Dubbele diensten waren geen uitzondering. Nu heb ik gemerkt dat ik wil werken om te leven, en niet andersom. Ik breng meer tijd met mijn zoon door en merk dat ik fitter ben nu ik vaker vroeg ga slapen. Dat wil ik vasthouden. Ik ga voortaan anders leven."

taxi

Anouk Okkali (33), eigenaar nachtwinkel Bongerd in Heerlen
"Het voelt als een opsluiting, die avondklok. En ik ben niet iemand die je moet opsluiten", grinnikt Okkali. In plaats van de normale sluitingstijd van 2:00 uur 's nachts, sloot haar nachtwinkel de afgelopen maanden al om 21:45 uur. "Want er valt toch niks te verdienen als er niemand op straat is. Niet dat we verwachten dat we de komende tijd meer inkomsten hebben. We blijven toch grotendeels afhankelijk van de verkoop van alcohol en dat mag nog steeds maar tot 20:00 uur verkocht worden. Het uitbreiden van de openingstijden is meer vanwege de klantenbinding."

De avondklok bracht ook een fikse verschuiving in haar slaapritme: "Voorheen sliep ik meestal pas rond 02:00 uur. De afgelopen weken was dat vaak al om 21:00 uur." Dat gebeurde echter niet van harte: "Voornamelijk uit verveling. Je wordt er lui van merk ik, zo vroeg gaan slapen. Soms was het wel lekker, maar ik ben toch liever tot laat wakker."

Patrick Pelzer (53) nachtbeveiliger uit Wittem
"De rust die de avondklok bracht, was eigenlijk best wel lekker. Normaal gesproken moet ik geregeld samenscholende jongeren van industrieterreinen verjagen, maar dat was de afgelopen maanden nauwelijks aan de orde." Pelzer, die beveiligingscontroles verricht op bedrijventerreinen, merkte daarbij dat de mensen die nog clandestien buiten vertoefden nogal op hun hoede waren. "Het effect van aanspreken is dan groter. Mensen hebben meer schrik dat ik de politie zal bellen. Voorheen zag ik ook geregeld schimmige figuren samenscholen om waarschijnlijk drugsdeals te maken. Maar die pleiten 'm nu meteen als ze me zien komen aanrijden."

De nachtelijke kalmte is niet het enige voordeel dat Pelzer door de avondklok ervaart. "De laatste tijd zie ik veel meer dieren die je normaal niet ziet. Wasberen, reeën, wilde zwijnen en herten bijvoorbeeld. Ik weet niet of dat direct door de rust van de avondklok komt, maar mooi is het wel."

WhatsApp Image 2021-04-27 at 21.32.56 (1)

Ivo Arts (41) nachtverzorgende van terminale patiënten uit Nieuw-Bergen
"Het brengt heel wat papierwerk met zich mee, die avondklok. Ik heb verschillende keren eigen verklaringen moeten ondertekenen omdat de einddatum steeds verder verschoof. Los van het feit dat ik de avondklok als een noodzakelijk kwaad zie, bracht dat wel wat stress met zich mee. Ik zat niet lekker in de auto als ik twijfelde of ik alle benodigde documenten bij me had." Het gebrek aan verkeer 's avonds bevalt Arts wel. "Behalve als het bijna tien uur wordt. Dan merk je dat mensen sneller gaan rijden omdat ze op tijd thuis willen zijn. Daarna is het lekker rustig op de weg. Dat rijdt ook wat prettiger."

Op zijn nachtelijke werkzaamheden is de term rust echter niet van toepassing. "Sinds de coronapandemie zijn er minder mensen die naar een verpleeghuis gaan en dus thuis blijven wonen. Dat betekent voor ons werk aan de winkel. Ook zijn er natuurlijk gewoon meer mensen die verzorging behoeven." Arts ziet de gevolgen van corona dagelijks en schaart zich daarom vierkant achter de maatregelen en dus ook de avondklok: "Als we die corona weg willen hebben, dan is dit noodzakelijk."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen