Overslaan en naar de inhoud gaan

Eikenprocessierups plaagt Limburgse natuurcampings

Geplaatst opdinsdag 23 juli 2019 - 15:23

Natuurcampings in Limburg krijgen deze zomer de ene na de andere afzegging, vanwege alle overlast die wordt veroorzaakt door de eikenprocessierups.

Dat blijkt uit een rondgang van L1 bij verschillende natuurcampings in de provincie.

Verjaagd
Zelfs bij campings die niet of nauwelijks last hebben van de harige beestjes en bij campings die de rupsen al succesvol hebben bestreden, stromen de afzeggingen binnen.

Natuurcamping
"We zitten hier midden tussen de eikenbomen, dus we hadden hier behoorlijk veel last van de eikenprocessierups," vertelt Jos Frencken van natuurcamping de Raayerhof in Boekoul. "Begin dit seizoen hebben we een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd om al die rupsen én de nesten te laten verwijderen."

Twijfelaars
Maar daarmee was het seizoen van de Raayerhof nog niet meteen gered. "Sinds dat bedrijf is geweest, hebben we hier geen last meer van rupsen. Maar ook nu nog regent het afzeggingen," zegt Bertha Frencken. "Simpelweg omdat mensen toch twijfelen of ze hier écht geen last gaan hebben. Alles bij elkaar hebben er al tientallen mensen hun reservering gecanceld. Op een kleine camping als deze - we hebben maar plek voor maximaal 85 man - voelen we dat natuurlijk meteen."

Wandeling
Hoewel de eikenprocessierups de camping zelf niet meer teistert, zitten ze natuurlijk nog wel in de bossen om de camping heen. En de meeste gasten gaan er toch graag op uit voor een wandeling of een fietstochtje.

Discussie
Op de Raayerhof wordt er druk gediscussieerd over hoe je de symptomen het beste kunt bestrijden. "Je moet er met de föhn overheen," vertelt een campinggast op de Raayerhof in Boukoul. "Ik had overal last van jeuk en rode bultjes en na vijf minuten föhnen was het over."
Maar een buurman weet een andere oplossing: "Nee joh, je kunt veel beter borstelen. "Maar wel met een speciale, harde borstel, hè. Anders heeft het nog geen zin."

Altijd wat
Jos en Bertha Frencken hopen nu vooral dat de hitte niet al te lang aanhoudt. "Want of het nu de eikenprocessierups is, de hitte, de regen, de kou of de droogte: er is altijd wel iets. En eigenlijk is dat nooit goed voor onze bezoekersaantallen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen