Overslaan en naar de inhoud gaan

Eikenbomen sterven langzaam in strijd tegen stikstof

Geplaatst opwoensdag 15 april 2020 - 19:59

De eikenbomen in landgoed Zelderse Driessen krijgen een voedingsboost. Staatsbosbeheer spuit speciale kalkkorrels.

Dat moet de stikstofvervuiling tegengaan en de sterfte van nog meer eiken in het natuurgebied bij Gennep afremmen.

Dolokal
In het dichte bos wordt dolokal gespoten. Het is kalk in fijne korrelvorm. "Dat is voedzaam voor de bomen. Tevens verlaagt dolokal ook de zuurgraad in de bodem", legt Andy Liebrand van Staatsbosbeheer uit.

Kostbaar
Het bescheiden bos ligt in een kom tussen de Duitse grens en riviertje de Niers. Een landgoed dat ooit adellijk bezit was. "Hier staan bijzonder veel eiken. Zoals je ziet gaat het met veel van deze bomen slecht", vertelt Liebrand. Hij hoopt dat de actie tegen stikstof effect heeft. "Het is kostbaar en of het resultaat gunstig is zien we over een paar jaar."

Video: L1

Raar
De korrels worden met een slang het bos in geblazen. De kalkstof dient als bemesting. "Het is raar", zegt Liebrand. "Ons oer-principe is niet in te grijpen en de natuur haar gang laten gaan. Wat we nu doen is eigenlijk landbouw. We bewerken de bodem om het bos te redden. Verdienen doen we hier niet aan."

Stichting Limburgs Landschap gebruikt dezelfde methode in de strijd tegen de nadelige effecten van stikstof.

Langzame dood
De hoge concentratie stikstof zet een hele reeks processen in gang die in het geval van Zelderse Driessen leidt tot een langzame dood van veel eiken. "De bomen verzuren, verdrogen, vergiftigen en hongeren uit als we niets doen", aldus Liebrand.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen