Overslaan en naar de inhoud gaan

Eikenbomen sterven langzaam in strijd tegen stikstof

Geplaatst opwoensdag 15 april 2020 - 19:59

De eikenbomen in landgoed Zelderse Driessen krijgen een voedingsboost. Staatsbosbeheer spuit speciale kalkkorrels.

Dat moet de stikstofvervuiling tegengaan en de sterfte van nog meer eiken in het natuurgebied bij Gennep afremmen.

Dolokal
In het dichte bos wordt dolokal gespoten. Het is kalk in fijne korrelvorm. "Dat is voedzaam voor de bomen. Tevens verlaagt dolokal ook de zuurgraad in de bodem", legt Andy Liebrand van Staatsbosbeheer uit.

Kostbaar
Het bescheiden bos ligt in een kom tussen de Duitse grens en riviertje de Niers. Een landgoed dat ooit adellijk bezit was. "Hier staan bijzonder veel eiken. Zoals je ziet gaat het met veel van deze bomen slecht", vertelt Liebrand. Hij hoopt dat de actie tegen stikstof effect heeft. "Het is kostbaar en of het resultaat gunstig is zien we over een paar jaar."

Video: L1

Raar
De korrels worden met een slang het bos in geblazen. De kalkstof dient als bemesting. "Het is raar", zegt Liebrand. "Ons oer-principe is niet in te grijpen en de natuur haar gang laten gaan. Wat we nu doen is eigenlijk landbouw. We bewerken de bodem om het bos te redden. Verdienen doen we hier niet aan."

Stichting Limburgs Landschap gebruikt dezelfde methode in de strijd tegen de nadelige effecten van stikstof.

Langzame dood
De hoge concentratie stikstof zet een hele reeks processen in gang die in het geval van Zelderse Driessen leidt tot een langzame dood van veel eiken. "De bomen verzuren, verdrogen, vergiftigen en hongeren uit als we niets doen", aldus Liebrand.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen