Overslaan en naar de inhoud gaan

Eijsden-Margraten in gesprek over alcohol in optocht

Geplaatst opdinsdag 13 januari 2015 - 6:24

Het gemeentebestuur van Eijsden-Margraten gaat deze maand in gesprek met de negentien carnavalsverenigingen in de gemeente over jongeren en alcohol tijdens optochten.

Daarbij gaat het om de preventie en de aanpak van het alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar.

Geen alcohol onder 18
De gemeente werkt momenteel aan een planning om samen met de verenigingen de bestaande regels - waar nodig - aan te vullen en uit te voeren. De regel ‘Geen alcohol onder 18’ is vorig jaar, nadat de leeftijdsgrens op 1 januari 2014 wettelijk in werking was getreden, al opgenomen in het reglement voor de optochten. Er is daar toen ook al op gecontroleerd.

Zelf verantwoordelijk
De gemeente wijst erop dat carnavalsverenigingen en deelnemers samen als eerste verantwoordelijk zijn voor het nakomen van de bepalingen in het reglement. De gemeente verzoekt de verenigingen steeds dringend de regels aan alle deelnemers aan de optochten te overhandigen.

Carnavalisten uit buurgemeenten moeten zich ook aan die regels houden.

Controles
In het Heuvelland trekken veel jongeren gedurende de carnavalsdagen met hun wagens geregeld van optocht naar optocht. De gemeente geeft aan ook na te denken over de inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren, die controles kunnen uitvoeren.

Tijdens de laatste raadsvergadering van 2014 in Eijsden-Margraten werd vanuit de raad nog eens extra aangedrongen op het voorkomen en aanpakken van (overmatig) drankgebruik door jongeren in de optochten.

Geen heksenjacht
De raadsleden vinden jongeren die zich volgieten met alcohol in de carnavalsstoet en de opgestapelde bierkratten op hun wagens een slechte zaak. Zij vroegen het college van burgemeester en wethouders daarom iets te doen aan dat probleem zonder er een heksenjacht van te maken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Controle op alcoholwet in Limburg vaak wassen neus
Jongeren Peel en Maas drinken nog te veel alcohol
Zuid-Limburgse gemeenten pakken jonge drinkers aan
Noorbeekse Grappa de markt op
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen