Overslaan en naar de inhoud gaan

Eijsden-Margraten in gesprek over alcohol in optocht

Geplaatst opdinsdag 13 januari 2015 - 6:24

Het gemeentebestuur van Eijsden-Margraten gaat deze maand in gesprek met de negentien carnavalsverenigingen in de gemeente over jongeren en alcohol tijdens optochten.

Daarbij gaat het om de preventie en de aanpak van het alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar.

Geen alcohol onder 18
De gemeente werkt momenteel aan een planning om samen met de verenigingen de bestaande regels - waar nodig - aan te vullen en uit te voeren. De regel ‘Geen alcohol onder 18’ is vorig jaar, nadat de leeftijdsgrens op 1 januari 2014 wettelijk in werking was getreden, al opgenomen in het reglement voor de optochten. Er is daar toen ook al op gecontroleerd.

Zelf verantwoordelijk
De gemeente wijst erop dat carnavalsverenigingen en deelnemers samen als eerste verantwoordelijk zijn voor het nakomen van de bepalingen in het reglement. De gemeente verzoekt de verenigingen steeds dringend de regels aan alle deelnemers aan de optochten te overhandigen.

Carnavalisten uit buurgemeenten moeten zich ook aan die regels houden.

Controles
In het Heuvelland trekken veel jongeren gedurende de carnavalsdagen met hun wagens geregeld van optocht naar optocht. De gemeente geeft aan ook na te denken over de inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren, die controles kunnen uitvoeren.

Tijdens de laatste raadsvergadering van 2014 in Eijsden-Margraten werd vanuit de raad nog eens extra aangedrongen op het voorkomen en aanpakken van (overmatig) drankgebruik door jongeren in de optochten.

Geen heksenjacht
De raadsleden vinden jongeren die zich volgieten met alcohol in de carnavalsstoet en de opgestapelde bierkratten op hun wagens een slechte zaak. Zij vroegen het college van burgemeester en wethouders daarom iets te doen aan dat probleem zonder er een heksenjacht van te maken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Controle op alcoholwet in Limburg vaak wassen neus
Jongeren Peel en Maas drinken nog te veel alcohol
Zuid-Limburgse gemeenten pakken jonge drinkers aan
Noorbeekse Grappa de markt op
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen