Overslaan en naar de inhoud gaan

Eijsden-Margraten in gesprek over alcohol in optocht

Geplaatst opdinsdag 13 januari 2015 - 6:24

Het gemeentebestuur van Eijsden-Margraten gaat deze maand in gesprek met de negentien carnavalsverenigingen in de gemeente over jongeren en alcohol tijdens optochten.

Daarbij gaat het om de preventie en de aanpak van het alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar.

Geen alcohol onder 18
De gemeente werkt momenteel aan een planning om samen met de verenigingen de bestaande regels - waar nodig - aan te vullen en uit te voeren. De regel ‘Geen alcohol onder 18’ is vorig jaar, nadat de leeftijdsgrens op 1 januari 2014 wettelijk in werking was getreden, al opgenomen in het reglement voor de optochten. Er is daar toen ook al op gecontroleerd.

Zelf verantwoordelijk
De gemeente wijst erop dat carnavalsverenigingen en deelnemers samen als eerste verantwoordelijk zijn voor het nakomen van de bepalingen in het reglement. De gemeente verzoekt de verenigingen steeds dringend de regels aan alle deelnemers aan de optochten te overhandigen.

Carnavalisten uit buurgemeenten moeten zich ook aan die regels houden.

Controles
In het Heuvelland trekken veel jongeren gedurende de carnavalsdagen met hun wagens geregeld van optocht naar optocht. De gemeente geeft aan ook na te denken over de inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren, die controles kunnen uitvoeren.

Tijdens de laatste raadsvergadering van 2014 in Eijsden-Margraten werd vanuit de raad nog eens extra aangedrongen op het voorkomen en aanpakken van (overmatig) drankgebruik door jongeren in de optochten.

Geen heksenjacht
De raadsleden vinden jongeren die zich volgieten met alcohol in de carnavalsstoet en de opgestapelde bierkratten op hun wagens een slechte zaak. Zij vroegen het college van burgemeester en wethouders daarom iets te doen aan dat probleem zonder er een heksenjacht van te maken.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Controle op alcoholwet in Limburg vaak wassen neus
Jongeren Peel en Maas drinken nog te veel alcohol
Zuid-Limburgse gemeenten pakken jonge drinkers aan
Noorbeekse Grappa de markt op
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen