Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigenaar Steps en Miss Etam vraagt uitstel van betaling aan

Geplaatst opdonderdag 30 juli 2020 - 12:02

Modewinkelbedrijf FNG, moeder van modeketens als Miss Etam, Brantano en Steps, heeft in Nederland uitstel van betaling aangevraagd. In België vraagt het bedrijf faillissement aan.

De onderneming kampt al langer met financiële probleem, die werden verergerd door de maatregelen tegen het coronavirus. Met name in België, waar een strenge lockdown gold, zijn de gevolgen groot.

Voortzetten
Door in Nederland niet voor een faillissement maar voor uitstel van betaling te gaan, hoopt FNG een deel van zijn activiteiten voort te zetten. Uit de eerste aankondiging van de surseance werd niet direct duidelijk om welke onderdelen het zou gaan.

Limburg
In Limburg zijn negen winkels van Miss Etam, in Maastricht, Valkenburg, Heerlen, Beek, Sittard, Roermond, Weert, Venlo en Venray. Er is één winkel van Steps in onze provincie, in Maastricht.

Spontane staking
Het is de bedoeling dat de winkels van FNG voorlopig openblijven, zegt een woordvoerder. Daar voegt hij aan toe dat het nog maar de vraag is of werknemers zin hebben naar het werk te komen nu ze hun baan dreigen te verliezen.

Woensdag legde personeel van schoenenketen Brantano al spontaan het werk neer toen uit een te vroeg verstuurde jaaropgave duidelijk werd dat er een bankroet op komst was.

Kritiek
Naast de financiële problemen door de coronacrisis, was er de afgelopen maanden ook toenemende kritiek op de boekhouding van FNG. Door veel overnames zit het concern diep in de schulden. Ook krijgt het zijn jaarcijfers over vorig jaar niet goedgekeurd, doordat van meerdere transacties de achterliggende documentatie kwijt of onvolledig is. Dat maakt het ook lastiger om een geschikte nieuwe investeerder in het modebedrijf te vinden.

Voor de moedermaatschappij van FNG en de Zweedse activiteiten, die vooral bestaan uit de vorig jaar overgenomen onlineverkoper Ellos, is geen faillissement of uitstel van betaling aangevraagd.

Personeel
Bij FNG werken ruim 3.000 mensen, van wie zo'n 1.000 in België. Wat nu de precieze gevolgen zijn voor het personeel, moet later duidelijk worden. In Nederland ging het bedrijf begin dit jaar al over tot een reorganisatie om zich meer op onlineverkoop te richten. Daarbij gingen alle winkels van Promiss en een groot deel van de Steps-filialen dicht en verloren ruim honderd medewerkers hun baan.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen