Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen Indiëmonument voor Zuid-Limburg onthuld

Geplaatst opdonderdag 15 augustus 2019 - 11:00

Een speciaal moment in het zuiden van onze provincie: donderdag werd daar voor het eerst een Indiëherdenking gehouden, in de tuin van APG in Heerlen.

Daar werd ook het monument onthuld, dat speciaal voor de herdenking werd gemaakt.

Het monument en de regionale herdenking zijn bedacht door stichting Waringin. Bij de herdenking waren zo'n 250 mensen aanwezig.

Eigen herdenking
"We hebben veel Indische Nederlanders in Zuid-Limburg", verklaart voorzitter André Simon. "En we kregen steeds vaker te horen dat mensen een eigen regionale herdenking wilden voor de slachtoffers van Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië." In Limburg wonen naar schatting zo'n 80.000 Indische Nederlanders.

Steeds meer jongeren
Volgens de stichting leeft die wens niet alleen bij de eerste generatie. "Steeds meer jongeren hebben interesse in de geschiedenis. Jongeren van Indische en Molukse afkomst, maar ook Nederlandse jongeren." Het monument is ontworpen en gemaakt door Hendri Wanders uit Nuth en werd dinsdag geplaatst.

Burgers en soldaten
Met het monument in Heerlen krijgt Limburg een tweede Indië-monument. "Maar dit monument en de herdenking zijn voor de burgers. De herdenking in Roermond richt zich op de soldaten", legt Simon uit. De stichting wil jaarlijks op 15 augustus alle slachtoffers herdenken van de Japanse bezetting in het voormalig Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ook worden mensen die geleden hebben van de Onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, in de volksmond de Bersiap-periode, herdacht.

De herdenking wordt precies 74 jaar na de capitulatie van Japan gehouden. Daardoor kwam op 15 augustus 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog en werd Nederlands-Indië bevrijd.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen