Een speciaal moment in het zuiden van onze provincie: donderdag werd daar voor het eerst een Indiëherdenking gehouden, in de tuin van APG in Heerlen.
Daar werd ook het monument onthuld, dat speciaal voor de herdenking werd gemaakt.
Het monument en de regionale herdenking zijn bedacht door stichting Waringin. Bij de herdenking waren zo'n 250 mensen aanwezig.
Eigen herdenking
"We hebben veel Indische Nederlanders in Zuid-Limburg", verklaart voorzitter André Simon. "En we kregen steeds vaker te horen dat mensen een eigen regionale herdenking wilden voor de slachtoffers van Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië." In Limburg wonen naar schatting zo'n 80.000 Indische Nederlanders.
Steeds meer jongeren
Volgens de stichting leeft die wens niet alleen bij de eerste generatie. "Steeds meer jongeren hebben interesse in de geschiedenis. Jongeren van Indische en Molukse afkomst, maar ook Nederlandse jongeren." Het monument is ontworpen en gemaakt door Hendri Wanders uit Nuth en werd dinsdag geplaatst.
Burgers en soldaten
Met het monument in Heerlen krijgt Limburg een tweede Indië-monument. "Maar dit monument en de herdenking zijn voor de burgers. De herdenking in Roermond richt zich op de soldaten", legt Simon uit. De stichting wil jaarlijks op 15 augustus alle slachtoffers herdenken van de Japanse bezetting in het voormalig Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ook worden mensen die geleden hebben van de Onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, in de volksmond de Bersiap-periode, herdacht.
De herdenking wordt precies 74 jaar na de capitulatie van Japan gehouden. Daardoor kwam op 15 augustus 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog en werd Nederlands-Indië bevrijd.