Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen Indiëmonument voor Zuid-Limburg onthuld

Geplaatst opdonderdag 15 augustus 2019 - 11:00

Een speciaal moment in het zuiden van onze provincie: donderdag werd daar voor het eerst een Indiëherdenking gehouden, in de tuin van APG in Heerlen.

Daar werd ook het monument onthuld, dat speciaal voor de herdenking werd gemaakt.

Het monument en de regionale herdenking zijn bedacht door stichting Waringin. Bij de herdenking waren zo'n 250 mensen aanwezig.

Eigen herdenking
"We hebben veel Indische Nederlanders in Zuid-Limburg", verklaart voorzitter André Simon. "En we kregen steeds vaker te horen dat mensen een eigen regionale herdenking wilden voor de slachtoffers van Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië." In Limburg wonen naar schatting zo'n 80.000 Indische Nederlanders.

Steeds meer jongeren
Volgens de stichting leeft die wens niet alleen bij de eerste generatie. "Steeds meer jongeren hebben interesse in de geschiedenis. Jongeren van Indische en Molukse afkomst, maar ook Nederlandse jongeren." Het monument is ontworpen en gemaakt door Hendri Wanders uit Nuth en werd dinsdag geplaatst.

Burgers en soldaten
Met het monument in Heerlen krijgt Limburg een tweede Indië-monument. "Maar dit monument en de herdenking zijn voor de burgers. De herdenking in Roermond richt zich op de soldaten", legt Simon uit. De stichting wil jaarlijks op 15 augustus alle slachtoffers herdenken van de Japanse bezetting in het voormalig Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ook worden mensen die geleden hebben van de Onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, in de volksmond de Bersiap-periode, herdacht.

De herdenking wordt precies 74 jaar na de capitulatie van Japan gehouden. Daardoor kwam op 15 augustus 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog en werd Nederlands-Indië bevrijd.

Video: L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen