Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen Indiëmonument voor Zuid-Limburg onthuld

Geplaatst opdonderdag 15 augustus 2019 - 11:00

Een speciaal moment in het zuiden van onze provincie: donderdag werd daar voor het eerst een Indiëherdenking gehouden, in de tuin van APG in Heerlen.

Daar werd ook het monument onthuld, dat speciaal voor de herdenking werd gemaakt.

Het monument en de regionale herdenking zijn bedacht door stichting Waringin. Bij de herdenking waren zo'n 250 mensen aanwezig.

Eigen herdenking
"We hebben veel Indische Nederlanders in Zuid-Limburg", verklaart voorzitter André Simon. "En we kregen steeds vaker te horen dat mensen een eigen regionale herdenking wilden voor de slachtoffers van Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië." In Limburg wonen naar schatting zo'n 80.000 Indische Nederlanders.

Steeds meer jongeren
Volgens de stichting leeft die wens niet alleen bij de eerste generatie. "Steeds meer jongeren hebben interesse in de geschiedenis. Jongeren van Indische en Molukse afkomst, maar ook Nederlandse jongeren." Het monument is ontworpen en gemaakt door Hendri Wanders uit Nuth en werd dinsdag geplaatst.

Burgers en soldaten
Met het monument in Heerlen krijgt Limburg een tweede Indië-monument. "Maar dit monument en de herdenking zijn voor de burgers. De herdenking in Roermond richt zich op de soldaten", legt Simon uit. De stichting wil jaarlijks op 15 augustus alle slachtoffers herdenken van de Japanse bezetting in het voormalig Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ook worden mensen die geleden hebben van de Onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, in de volksmond de Bersiap-periode, herdacht.

De herdenking wordt precies 74 jaar na de capitulatie van Japan gehouden. Daardoor kwam op 15 augustus 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog en werd Nederlands-Indië bevrijd.

Video: L1
Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen