Overslaan en naar de inhoud gaan

Eicode: waar moet ik op letten?

Geplaatst opdinsdag 1 augustus 2017 - 13:10

Op elk ei staat een gestempelde code, waardoor via een app te achterhalen is waar het vandaan komt. Die app is ontwikkeld door de pluimveesector zelf, om de transparantie te bevorderen.

De codes van besmette eieren die de NVWA bekend heeft gemaakt, bestaat uit een aantal letters en cijfers.

Cijfers
De vijf cijfers verwijzen naar het bedrijf van herkomst. Op de plek van de X kan elk cijfer staan, dat is in dit geval niet relevant. Het cijfer voor NL kan een 0, een 1 of een 2 zijn. 0 staat voor biologische eieren, 1 staat voor vrije uitloopeieren, 2 staat voor scharreleieren.

NL staat voor het land waar de eieren vandaan komen. Nederland dus. Dan heb je de eerste 5 cijfers na NL, die staan voor het bedrijf waar de eieren vandaan komen. De laatste X-jes staan voor het stalnummer.

Codes besmette eieren
Eicode van eieren met acuut gevaar voor de volksgezondheid:
X-NL-40155XX

Eicode van eieren met te hoog fipronil-gehalte voor kinderen:
X-NL-41679XX
X-NL-42071XX
X-NL-42659XX
X-NL-42766XX
X-NL-43113XX
X-NL-43326XX
X-NL-43514XX
X-NL-43640XX
X-NL-43835XX
X-NL-43879XX

Limburgse eierbedrijven
Twee Limburgse eierbedrijven hebben eieren geproduceerd die voor kinderen teveel van de schadelijke stof fipronil bevatten. Dat blijkt uit de lijst met codes die de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft bekendgemaakt. De codes verwijzen naar bedrijven in Leveroy en in Kelpen-Oler. Een woordvoerder van de LLTB verwacht dat daar nog meer Limburgse bedrijven bijkomen.

Getest
De NVWA maakte maandagavond een lijst bekend met codes van eieren die te veel fipronil bevatten. Die lijst kan de komende dagen nog worden uitgebreid, doordat er nog eieren worden getest.

Limburgse eieren
De eieren van de twee Limburgse bedrijven vallen niet in de zwaarste categorie, die volgens de NVWA een direct gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Wel bevatten ze meer fipronil dan de dagelijkse toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders van kinderen wordt aangeraden om hun kind uit voorzorg voorlopig geen eieren met deze eicodes te laten eten. De eieren worden uit de handel genomen.

Hoe komt fipronil in de eieren
Alle betrokken bedrijven kregen de afgelopen maanden een behandeling tegen bloedluis van pluimvee-servicebedrijf Chickfriend. In het middel dat werd gebruikt, zat het gif fipronil. Dat middel wordt gebruikt om ongedierte bij honden en katten te bestrijden, maar is verboden in de pluimveehouderij. De schade voor de bedrijven loopt volgens de LTO in de tonnen.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Limburgs natuurvlees niet aan te slepen
Ruzie in Kerkrade over subsidie voor de Voedselbank
Venray: doggy bags tegen voedselverspilling
Jos Poell waarschuwt voor glas in toast
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen