Overslaan en naar de inhoud gaan

Eicode: waar moet ik op letten?

Geplaatst opdinsdag 1 augustus 2017 - 13:10

Op elk ei staat een gestempelde code, waardoor via een app te achterhalen is waar het vandaan komt. Die app is ontwikkeld door de pluimveesector zelf, om de transparantie te bevorderen.

De codes van besmette eieren die de NVWA bekend heeft gemaakt, bestaat uit een aantal letters en cijfers.

Cijfers
De vijf cijfers verwijzen naar het bedrijf van herkomst. Op de plek van de X kan elk cijfer staan, dat is in dit geval niet relevant. Het cijfer voor NL kan een 0, een 1 of een 2 zijn. 0 staat voor biologische eieren, 1 staat voor vrije uitloopeieren, 2 staat voor scharreleieren.

NL staat voor het land waar de eieren vandaan komen. Nederland dus. Dan heb je de eerste 5 cijfers na NL, die staan voor het bedrijf waar de eieren vandaan komen. De laatste X-jes staan voor het stalnummer.

Codes besmette eieren
Eicode van eieren met acuut gevaar voor de volksgezondheid:
X-NL-40155XX

Eicode van eieren met te hoog fipronil-gehalte voor kinderen:
X-NL-41679XX
X-NL-42071XX
X-NL-42659XX
X-NL-42766XX
X-NL-43113XX
X-NL-43326XX
X-NL-43514XX
X-NL-43640XX
X-NL-43835XX
X-NL-43879XX

Limburgse eierbedrijven
Twee Limburgse eierbedrijven hebben eieren geproduceerd die voor kinderen teveel van de schadelijke stof fipronil bevatten. Dat blijkt uit de lijst met codes die de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft bekendgemaakt. De codes verwijzen naar bedrijven in Leveroy en in Kelpen-Oler. Een woordvoerder van de LLTB verwacht dat daar nog meer Limburgse bedrijven bijkomen.

Getest
De NVWA maakte maandagavond een lijst bekend met codes van eieren die te veel fipronil bevatten. Die lijst kan de komende dagen nog worden uitgebreid, doordat er nog eieren worden getest.

Limburgse eieren
De eieren van de twee Limburgse bedrijven vallen niet in de zwaarste categorie, die volgens de NVWA een direct gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Wel bevatten ze meer fipronil dan de dagelijkse toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders van kinderen wordt aangeraden om hun kind uit voorzorg voorlopig geen eieren met deze eicodes te laten eten. De eieren worden uit de handel genomen.

Hoe komt fipronil in de eieren
Alle betrokken bedrijven kregen de afgelopen maanden een behandeling tegen bloedluis van pluimvee-servicebedrijf Chickfriend. In het middel dat werd gebruikt, zat het gif fipronil. Dat middel wordt gebruikt om ongedierte bij honden en katten te bestrijden, maar is verboden in de pluimveehouderij. De schade voor de bedrijven loopt volgens de LTO in de tonnen.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Limburgs natuurvlees niet aan te slepen
Ruzie in Kerkrade over subsidie voor de Voedselbank
Venray: doggy bags tegen voedselverspilling
Groen licht voor gezonde scholen Parkstad
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen