Overslaan en naar de inhoud gaan

Eicode: waar moet ik op letten?

Geplaatst opdinsdag 1 augustus 2017 - 13:10

Op elk ei staat een gestempelde code, waardoor via een app te achterhalen is waar het vandaan komt. Die app is ontwikkeld door de pluimveesector zelf, om de transparantie te bevorderen.

De codes van besmette eieren die de NVWA bekend heeft gemaakt, bestaat uit een aantal letters en cijfers.

Cijfers
De vijf cijfers verwijzen naar het bedrijf van herkomst. Op de plek van de X kan elk cijfer staan, dat is in dit geval niet relevant. Het cijfer voor NL kan een 0, een 1 of een 2 zijn. 0 staat voor biologische eieren, 1 staat voor vrije uitloopeieren, 2 staat voor scharreleieren.

NL staat voor het land waar de eieren vandaan komen. Nederland dus. Dan heb je de eerste 5 cijfers na NL, die staan voor het bedrijf waar de eieren vandaan komen. De laatste X-jes staan voor het stalnummer.

Codes besmette eieren
Eicode van eieren met acuut gevaar voor de volksgezondheid:
X-NL-40155XX

Eicode van eieren met te hoog fipronil-gehalte voor kinderen:
X-NL-41679XX
X-NL-42071XX
X-NL-42659XX
X-NL-42766XX
X-NL-43113XX
X-NL-43326XX
X-NL-43514XX
X-NL-43640XX
X-NL-43835XX
X-NL-43879XX

Limburgse eierbedrijven
Twee Limburgse eierbedrijven hebben eieren geproduceerd die voor kinderen teveel van de schadelijke stof fipronil bevatten. Dat blijkt uit de lijst met codes die de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft bekendgemaakt. De codes verwijzen naar bedrijven in Leveroy en in Kelpen-Oler. Een woordvoerder van de LLTB verwacht dat daar nog meer Limburgse bedrijven bijkomen.

Getest
De NVWA maakte maandagavond een lijst bekend met codes van eieren die te veel fipronil bevatten. Die lijst kan de komende dagen nog worden uitgebreid, doordat er nog eieren worden getest.

Limburgse eieren
De eieren van de twee Limburgse bedrijven vallen niet in de zwaarste categorie, die volgens de NVWA een direct gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Wel bevatten ze meer fipronil dan de dagelijkse toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders van kinderen wordt aangeraden om hun kind uit voorzorg voorlopig geen eieren met deze eicodes te laten eten. De eieren worden uit de handel genomen.

Hoe komt fipronil in de eieren
Alle betrokken bedrijven kregen de afgelopen maanden een behandeling tegen bloedluis van pluimvee-servicebedrijf Chickfriend. In het middel dat werd gebruikt, zat het gif fipronil. Dat middel wordt gebruikt om ongedierte bij honden en katten te bestrijden, maar is verboden in de pluimveehouderij. De schade voor de bedrijven loopt volgens de LTO in de tonnen.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Limburgs natuurvlees niet aan te slepen
Ruzie in Kerkrade over subsidie voor de Voedselbank
Venray: doggy bags tegen voedselverspilling
Groen licht voor gezonde scholen Parkstad
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen