Het effect van de coronacrisis op de geestelijke gezondheid, vooral bij jongeren, zal nog jaren zichtbaar blijven.
Dat verwacht Thérèse van Amelsvoort, hoogleraar Transitiepsychiatrie, die woensdagavond aan tafel verscheen van het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.
Twintig procent
Volgens Van Amelsvoort wordt de echte schade pas duidelijk na de coronapandemie. Toch maakt ze zich nu al zorgen. "In Engeland houden ze rekening met een toename van 20 procent aan GGZ-aanvragen na de coronacrisis.'
Ze denkt dat de situatie in Nederland niet veel zal verschillen, terwijl de GGZ in Nederland al uit haar voegen barst. "Er zijn wachtlijsten en er bestaat een tekort aan bedden en personeel." Toch ziet de hoogleraar van de Universiteit van Maastricht ook kansen. "In deze crisissituatie begin je dingen te ontwikkelen, bijvoorbeeld door online jongeren te helpen. We bereiken nu een hoop jongeren digitaal. Dat zou een oplossing kunnen zijn voor de lange termijn."
Rellen
Van Amelsvoort heeft met 'veel emotie' gekeken naar de avondklokrellen van de afgelopen dagen, waar ook veel jongeren bij betrokken waren. Volgens de hoogleraar is het een combinatie van factoren waardoor de emotie bij jongeren hoog is. "De lockdown duurt te lang, ze hebben geen bezigheden omdat ze niet naar school hoeven en ze zitten in een levensfase waar ze de grens willen opzoeken. Maar het gedrag is niet goed te praten", benadrukt ze.
Structuur
Van Amelsvoort snapt dat iedereen het lastig heeft, maar vooral jongeren lijden eronder, zegt ze. "Ze hebben in deze levensfase juist structuur nodig. Bijvoorbeeld het starten van een studie, het hebben van fysiek contact met leeftijdsgenoten of samen sporten."
Online contact kan volgens Van Amelsvoort niet op tegen fysiek contact. Van Amelsvoort is medeoprichter van @ease. In Heerlen en Maastricht kunnen jongeren zich melden als ze het moeilijk hebben, zowel grote als kleine problemen. Het project is genomineerd voor het Appeltje van Oranje 2021. "Er is een luisterend oor voor alle jongeren, want iedere jongere tussen de 12 en 25 jaar verdient dat", zegt Van Amelsvoort.
Huisarts
Nanda Flos is huisarts in Venlo. Ze merkt dat jongeren zich soms niet melden als ze mentale klachten hebben. "Er is een groep jongeren die het lastig vindt om zich te melden. Je vindt ze bijna niet of per toeval als ze met een lichamelijke klacht komen." Volgens Flos melden mensen zich ook pas 'vrij laat' als ze klachten hebben.