Overslaan en naar de inhoud gaan

'Effect CO2-heffing Chemelot zal meevallen door Green Deal'

Geplaatst opmaandag 21 september 2020 - 20:21

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken (VVD) denkt dat het negatieve effect van een CO2-heffing voor de industrie wel meevalt.

Dat komt omdat de Europese Commissie met haar Green Deal dezelfde lijn gaat volgen als Nederland, aldus de minister.

Zorgen
Wiebes zei dat na afloop van een werkbezoek aan chemie-bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen. Juist daar maakt men zich ernstige zorgen over de CO2-heffing. Die zou leiden tot vertrek naar het buitenland van bedrijven en dus fors verlies van werkgelegenheid.

Bijt minder
Onlangs trokken de ondernemingsraden van Sabis en OCI Nitrogen daarover nog aan de bel in een brandbrief aan kabinet en Tweede Kamer. Ook de Limburgse Werkgeversvereniging en het provinciebestuur maakten zich grote zorgen. Maar volgens Wiebes gaat straks heel Europa meedoen waardoor het verschil tussen Nederland en het buitenland veel kleiner wordt. "Het bijt dan veel minder. Het speelveld wordt veel gelijker. Het is echt een goede zet van de Europese Commissie. Ik ben daar heel blij mee", aldus Wiebes.

Video: L1

Prinsjesdag
Op Prinsjesdag werd al bekend dat het kabinet de CO2- heffing ook voorzichtig en geleidelijk wil gaan invoeren als gevolg van corona. Daardoor zou die pas in 2024 gevolgen hebben voor bedrijven die achterblijven bij het verminderen van de CO2-uitstoot.

Tevreden
Gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) is redelijk tevreden na het gesprek over de CO2-heffing met de minister. Hij verklaart goede hoop te hebben dat het kabinet niet kiest voor een solo-actie van Nederland maar toch ook kijkt naar Europa.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen