Overslaan en naar de inhoud gaan

Eeuwenoude Heiligdomsvaart Susteren mikt op 30.000 bezoekers

Geplaatst opdinsdag 28 september 2021 - 20:30

De organisatie van de Heiligdomsvaart in Susteren gaat ervan uit dat er volgend jaar zo'n 30.000 bezoekers op het evenement afkomen.

De Heiligdomsvaart Susteren, die al meer dan 500 jaar bestaat, zou eigenlijk vorige maand worden gehouden. Door de coronamaatregelen is het volksfeest naar 2022 verplaatst.

Reliekenstoet en openluchtspel
De reliekenstoet door de straten rondom de Sint-Amelbergabasiliek trekt de meeste mensen naar Susteren, zo'n 20.000. Tijdens de stoet worden bewaard gebleven overblijfselen en voorwerpen van heiligen aan het publiek getoond. Daarnaast worden ook dit jaar weer tien voorstellingen van het openluchtspel Weerlicht der Eeuwen opgevoerd. "Goed voor zo'n 8.000 bezoekers", vertelt voorzitter Harry Lempens van stichting Heiligdomsvaart Susteren, die zijn verwachtingen baseert op het aantal bezoekers van de laatste editie in 2014.

De plannen voor de editie in 2022 werden dinsdag gepresenteerd:

Feest
Nieuw in 2022 zijn verschillende 'beleefroutes' en een feest na afloop van de reliekenstoet. Daarnaast wordt ook de jeugd meer betrokken bij de volkstraditie, onder meer via lespakketten op school. De gemeente Echt-Susteren geeft het evenement een subsidie van 50.000 euro.

Meer mannen met baard
De voorbereidingen beginnen voor de organisatie pas echt in oktober, dan zijn ook de audities. Vanaf dan zie je in Susteren meer mannen met een baard rondlopen, die hebben de acteurs namelijk nodig voor hun rol in het openluchtspel. In totaal doen zo'n 150 acteurs en figuranten mee aan het spel over de plunderingen van Susteren in de tiende eeuw en de herrijzenis van abdij en kerk nadien.

De Heiligdomsvaart in Susteren is van 26 augustus tot en met 11 september. Op zondag 4 september trekt de reliekenstoet met deelnemende groepen uit de Euregio door Susteren. In oktober start de kaartverkoop voor het openluchtspel.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen