Overslaan en naar de inhoud gaan

Eeuwenoude buksen gestolen bij schutterij: 'Een enorme klap'

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 22:15

Bij een inbraak in het clubgebouw van de Venrayse schutterij 't Zandakker Gilde St. Jan zijn vijf wedstrijdbuksen gestolen. "Dit is een enorme klap voor ons", reageert Bernie van Lierop, voorzitter van de vereniging. Hij vreest voor het voortbestaan van de schutterij.

Naast de wedstrijdbuksen zijn ook professionele windbuksen, exercitiegeweren en bajonetten meegenomen. De buksen kunnen een waarde hebben van zo'n 20.000 euro per stuk.

Historische waarde
De inbrekers hebben volgens de schutterij in de nacht van maandag op dinsdag een ravage achtergelaten in het clubhuis. De gestolen wedstrijdbuksen werden gebruikt voor het koningsvogelschieten en op het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS). "Er zit een ontzettende grote, historisch waarde aan hetgeen dat is weggehaald. De gestolen exercitiegeweren stammen uit 1864. Het voelt als een dolksteek in je hart", vertelt Van Lierop diep teleurgesteld.

Geen handelswaar
Volgens de voorzitter zijn de gestolen spullen geen handelsproducten. De geweren, die allemaal zijn geregistreerd, worden puur gebruikt door Limburgse schutterijen. "Je kunt er helemaal niks mee. Ik hoop dat de dieven dat inzien en mogelijk de producten terugbrengen."

Voortbestaan in geding
Door corona heeft de schutterij weinig evenementen kunnen organiseren waardoor er ook minder geld binnenkwam. Ook is er de afgelopen jaren geïnvesteerd in een nieuwe fundering en een nieuwe buks. "Dat heeft natuurlijk een flinke duit gekost. De kostenpost door de diefstal, die niet helemaal vergoed wordt, betreft toch tienduizenden euro's. We hopen deze aanslag te kunnen overleven", vertelt Van Lierop.

Schutterijen schieten te hulp
Nadat een bericht op Facebook over de diefstal, boden andere verenigingen al snel aan om buksen uit te lenen aan de schutterij. "Maar het gaat toch om je eigen spullen. Met een van de gestolen buksen zijn we bijvoorbeeld tweede geworden op het OLS. Je mist toch de warmte van je eigen buks."

Komt vaker voor
Het is in het verleden vaker voorgekomen dat schuttersgebouwen, die vaak afgelegen liggen, door inbrekers werden leeggehaald.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen