Overslaan en naar de inhoud gaan

Eeuwenoude buksen gestolen bij schutterij: 'Een enorme klap'

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 22:15

Bij een inbraak in het clubgebouw van de Venrayse schutterij 't Zandakker Gilde St. Jan zijn vijf wedstrijdbuksen gestolen. "Dit is een enorme klap voor ons", reageert Bernie van Lierop, voorzitter van de vereniging. Hij vreest voor het voortbestaan van de schutterij.

Naast de wedstrijdbuksen zijn ook professionele windbuksen, exercitiegeweren en bajonetten meegenomen. De buksen kunnen een waarde hebben van zo'n 20.000 euro per stuk.

Historische waarde
De inbrekers hebben volgens de schutterij in de nacht van maandag op dinsdag een ravage achtergelaten in het clubhuis. De gestolen wedstrijdbuksen werden gebruikt voor het koningsvogelschieten en op het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS). "Er zit een ontzettende grote, historisch waarde aan hetgeen dat is weggehaald. De gestolen exercitiegeweren stammen uit 1864. Het voelt als een dolksteek in je hart", vertelt Van Lierop diep teleurgesteld.

Geen handelswaar
Volgens de voorzitter zijn de gestolen spullen geen handelsproducten. De geweren, die allemaal zijn geregistreerd, worden puur gebruikt door Limburgse schutterijen. "Je kunt er helemaal niks mee. Ik hoop dat de dieven dat inzien en mogelijk de producten terugbrengen."

Voortbestaan in geding
Door corona heeft de schutterij weinig evenementen kunnen organiseren waardoor er ook minder geld binnenkwam. Ook is er de afgelopen jaren geïnvesteerd in een nieuwe fundering en een nieuwe buks. "Dat heeft natuurlijk een flinke duit gekost. De kostenpost door de diefstal, die niet helemaal vergoed wordt, betreft toch tienduizenden euro's. We hopen deze aanslag te kunnen overleven", vertelt Van Lierop.

Schutterijen schieten te hulp
Nadat een bericht op Facebook over de diefstal, boden andere verenigingen al snel aan om buksen uit te lenen aan de schutterij. "Maar het gaat toch om je eigen spullen. Met een van de gestolen buksen zijn we bijvoorbeeld tweede geworden op het OLS. Je mist toch de warmte van je eigen buks."

Komt vaker voor
Het is in het verleden vaker voorgekomen dat schuttersgebouwen, die vaak afgelegen liggen, door inbrekers werden leeggehaald.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen