Het Continium in Kerkrade heeft het gezicht gereconstrueerd van een middeleeuwse vrouw. De resten uit de 7de eeuw werden in 1999 gevonden in een Merovingisch grafveld.
Dat veld ligt tussen Itteren en Borgharen.
Itta
De vrouw werd Itta genoemd en heeft nu een gezicht gekregen. De afgelopen maanden heeft een team onder leiding van Jacques Spee, hoofddocent anatomie aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, daaraan gewerkt."Het gaat om een vrouw van tussen de veertig en vijftig jaar en dat is best wel oud voor die tijd", zegt Spee. "In die tijd werden de mensen gemiddeld rond de dertig. Ze was redelijk gezond en had bijvoorbeeld al haar tanden nog."
Rijk
Itta was waarschijnlijk een welgestelde vrouw en een belangrijk lid van de gemeenschap. Archeologen vonden onder meer luxe voorwerpen in haar graf, waaronder een speld en een riem. In haar mond zat een muntstuk. "Dat is een zogenaamde Charonspenning om haar overtocht naar het hiernamaals te betalen", zegt Spee.
Mens
De reconstructie van het gezicht was een ingewikkelde klus. "We hebben eerst een 3D-kopie van de schedel gemaakt", zegt Jacques Spee. "Daarna hebben we laag na laag haar gezicht vorm gegeven." Bij de reconstructie was een heel team betrokken. Onder meer een beeldhouwer, een kaakchirurg en een specialist anatomie. "We werken onder meer met klei. Je ziet het gezicht groeien en plots komt er een mens tevoorschijn", aldus Spee.
Realistisch
Hoe betrouwbaar is de reconstructie van een eeuwenoud gezicht? "Het is nooit 100%", zegt Spee. "Maar je ziet wel ongeveer hoe een mens er toen uitzag. En dat is heel bijzonder."
Het resultaat is de komende tijd nog te bezichtigen in Kerkrade.