Overslaan en naar de inhoud gaan

Eeuwenoud altaar van kerk Noorbeek gaat in rook op

Geplaatst opdonderdag 4 februari 2021 - 19:29

Een eeuwenoud altaar is woensdagmorgen in rook opgegaan nadat er brand uitbrak in de Sint Brigidakerk in Noorbeek.

De brand zou zijn ontstaan in de sacristie van de kerk.

Lees ook: Sein brandmeester voor brand in kerk Noorbeek

De oudste delen van de Sint Brigidakerk zijn ongeveer duizend jaar oud. Het gebouw zelf stamt uit de dertiende eeuw. De omvang van de schade is nog niet bekend. Na het sein brandmeester werd wel duidelijk dat het eeuwenoude altaar door de vlammen is verwoest.

Pastoor Paul Tervoort zag het met lede ogen aan. "We mogen nog van geluk spreken dat niet de hele kerk is afgebrand. Dat is dan een schrale troost."

Gesmolten orgel
Later woensdagmiddag is de pastoor binnen gaan kijken. Hij vertelde op L1-radio dat de hitte intens moet zijn geweest, want delen van het orgel waren gesmolten en dat staat aan de andere kant van de kerk. Verder zag de pastoor veel roetschade.

Gesmeuld
Hij heeft geen idee hoe het vuur is ontstaan. De brandweer heeft 'm verteld dat er iets lang gesmeuld heeft bij het altaar en dat is uiteindelijk in brand gevlogen.

De pastoor sluit brandstichting uit. Er waren volgens hem geen braaksporen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen