Overslaan en naar de inhoud gaan

'Eerwraak-zaak' sneuvelt: justitie treuzelde te lang

Geplaatst opvrijdag 19 oktober 2018 - 12:05

Doordat justitie zijn zaak te lang op de spreekwoordelijke plank heeft laten liggen, ging Harun* (49) uit Roermond vrijuit. Hij zou hebben geprobeerd zijn eigen dochter te doden.

Op 9 april 2015 zou de Syrische Harun het snoer van een laptop om de keel zijn toen 19-jarige dochter hebben getrokken. Eerwraak, zo dacht de politie in eerste instantie. Het meisje overleefde het incident.

Poging tot doodslag
Justitie wilde hem vervolgen voor poging tot doodslag, waar een maximumstraf van vijftien jaar cel op staat. Maar lopende het proces kwamen er twijfels, zo vertelt advocaat Gijs Geerlings. "Eerwraak ging van tafel. Technisch bewijs voor haar verhaal ontbrak ook. Wij blijven erbij dat zijn dochter dit verhaal heeft verzonnen. Een dispuut tussen een puberende dochter en haar ouders. Dit verzinnen gaat natuurlijk wel ver, maar meer dan een ruzie binnen het gezin is dit niet. Het ging over het wel of niet inzicht geven in haar bankrekening."

Naam zuiveren
Volgens de advocaat hoort Harun na een tijd van justitie. "Een voorwaardelijk sepot. Wat betekent dat hij niet meer vervolgd wordt, zolang hij een jaar lang niet in aanraking komt met de politie. Maar dat hebben we afgewezen, want hij wilde zijn naam zuiveren", vertelt Geerlings. "Dit verhaal ging natuurlijk rond binnen de gemeenschap. Mijn cliënt wilde bewijzen dat hij onschuldig was. Hij wil het de rechters horen zeggen." Overigens ontkent justitie dat er sprake is geweest van een sepot.

Foto: iStock

Lang wachten
Dan begint het lange wachten. "We hebben herhaaldelijk bij justitie aangedrongen op het voortzetten van de zaak, maar we hoorden niets", vertelt de raadsman. Tot er na een jaar wachten een zitting stond gepland, in maart 2018. "Maar toen zei de rechter: waarom nu opeens? Er is toen door de rechtbank besloten dat het Openbaar Ministerie niet meer mag vervolgen omdat het te lang had geduurd", zegt Geerlings.

Hoger beroep
Daar laat justitie het niet bij zitten. Maandag wordt de zaak in hoger beroep besproken. Ondertussen duurt het lijden voor Harun en zijn gezin voort. "Hij wil er niet te veel over zeggen, maar je kunt je voorstellen dat dit zijn gevolgen heeft", vertelt zijn advocaat. "Het gezin is ontwricht. Ze lijden hier allemaal onder. Tussen hem en zijn dochter is het niet meer goed gekomen. Jammer dat justitie niet adequater met zo'n zaak is omgegaan. Soms vergeten we wel eens wat voor unieke gebeurtenis zo'n zaak is in iemands leven."

Andere opties
Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten zich niet in het door de advocaat geschetste beeld te herkennen. "De zaak is altijd in het vizier gebleven en heeft dus al die tijd de aandacht gehad. Samen met partners is gezocht naar de beste interventie voor deze situatie. Dat is niet gelukt, waardoor uiteindelijk tot vervolging is overgegaan", laat een woordvoerder weten.

"Vanwege privacy is het niet mogelijk uit te leggen welke interventies geprobeerd zijn. Er is geen voorwaardelijk sepot opgelegd aan de verdachte. Los van het feit dat een voorwaardelijk sepot niet wordt 'aangeboden', is dit dus niet gebeurd in deze zaak."

* De naam Harun is in dit artikel gefingeerd uit privacy-overwegingen.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen