Overslaan en naar de inhoud gaan

'Eerwraak-zaak' sneuvelt: justitie treuzelde te lang

Geplaatst opvrijdag 19 oktober 2018 - 12:05

Doordat justitie zijn zaak te lang op de spreekwoordelijke plank heeft laten liggen, ging Harun* (49) uit Roermond vrijuit. Hij zou hebben geprobeerd zijn eigen dochter te doden.

Op 9 april 2015 zou de Syrische Harun het snoer van een laptop om de keel zijn toen 19-jarige dochter hebben getrokken. Eerwraak, zo dacht de politie in eerste instantie. Het meisje overleefde het incident.

Poging tot doodslag
Justitie wilde hem vervolgen voor poging tot doodslag, waar een maximumstraf van vijftien jaar cel op staat. Maar lopende het proces kwamen er twijfels, zo vertelt advocaat Gijs Geerlings. "Eerwraak ging van tafel. Technisch bewijs voor haar verhaal ontbrak ook. Wij blijven erbij dat zijn dochter dit verhaal heeft verzonnen. Een dispuut tussen een puberende dochter en haar ouders. Dit verzinnen gaat natuurlijk wel ver, maar meer dan een ruzie binnen het gezin is dit niet. Het ging over het wel of niet inzicht geven in haar bankrekening."

Naam zuiveren
Volgens de advocaat hoort Harun na een tijd van justitie. "Een voorwaardelijk sepot. Wat betekent dat hij niet meer vervolgd wordt, zolang hij een jaar lang niet in aanraking komt met de politie. Maar dat hebben we afgewezen, want hij wilde zijn naam zuiveren", vertelt Geerlings. "Dit verhaal ging natuurlijk rond binnen de gemeenschap. Mijn cliënt wilde bewijzen dat hij onschuldig was. Hij wil het de rechters horen zeggen." Overigens ontkent justitie dat er sprake is geweest van een sepot.

Foto: iStock

Lang wachten
Dan begint het lange wachten. "We hebben herhaaldelijk bij justitie aangedrongen op het voortzetten van de zaak, maar we hoorden niets", vertelt de raadsman. Tot er na een jaar wachten een zitting stond gepland, in maart 2018. "Maar toen zei de rechter: waarom nu opeens? Er is toen door de rechtbank besloten dat het Openbaar Ministerie niet meer mag vervolgen omdat het te lang had geduurd", zegt Geerlings.

Hoger beroep
Daar laat justitie het niet bij zitten. Maandag wordt de zaak in hoger beroep besproken. Ondertussen duurt het lijden voor Harun en zijn gezin voort. "Hij wil er niet te veel over zeggen, maar je kunt je voorstellen dat dit zijn gevolgen heeft", vertelt zijn advocaat. "Het gezin is ontwricht. Ze lijden hier allemaal onder. Tussen hem en zijn dochter is het niet meer goed gekomen. Jammer dat justitie niet adequater met zo'n zaak is omgegaan. Soms vergeten we wel eens wat voor unieke gebeurtenis zo'n zaak is in iemands leven."

Andere opties
Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten zich niet in het door de advocaat geschetste beeld te herkennen. "De zaak is altijd in het vizier gebleven en heeft dus al die tijd de aandacht gehad. Samen met partners is gezocht naar de beste interventie voor deze situatie. Dat is niet gelukt, waardoor uiteindelijk tot vervolging is overgegaan", laat een woordvoerder weten.

"Vanwege privacy is het niet mogelijk uit te leggen welke interventies geprobeerd zijn. Er is geen voorwaardelijk sepot opgelegd aan de verdachte. Los van het feit dat een voorwaardelijk sepot niet wordt 'aangeboden', is dit dus niet gebeurd in deze zaak."

* De naam Harun is in dit artikel gefingeerd uit privacy-overwegingen.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen