Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste vrouwelijke wethouder stond haar mannetje

Geplaatst opvrijdag 8 maart 2019 - 6:00

Stiena Ruypers-Erens uit Valkenburg. Een naam die niet gelijk bij iedereen een lampje laat branden. Maar, samen met een vrouw uit het Noord-Hollandse Oostzaan, was ze in 1919 de eerste vrouwelijke wethouder van ons land. Nu honderd jaar later, op Internationale Vrouwendag, blikken we terug op de vrouw die het aandurfde taboes te doorbreken.

We gaan honderd jaar terug in de tijd met Paul van der Steen. Hij is schrijver van het boek De eerste vrouwen op het politieke pluche. En met Claudia Bisschops, de huidige wethouder van Valkenburg aan de Geul, bespreken we de nalatenschap van Ruypers-Erens.

Vrouwen op het pluche
Honderd jaar geleden was de tijd dat mannen de vrouwen liever buiten de politiek hielden. Maar toch, in 1919 waren er de eerste gemeenteraadsverkiezingen waarbij vrouwen op de kandidatenlijst mochten staan. Al werden ze vaak gezien als emotioneel, ze zouden niet goed opgeleid zijn en ze zouden de mannen alleen maar afleiden. Dat Stiena Ruypers toch gekozen werd, kwam door haar goede naam in die tijd. "Haar familie was al lange tijd actief in de Valkenburgse politiek", vertelt Paul van der Steen. "Maar het was een vrouw waar je niet mee moest sollen. Ze moest ook wel hard zijn want het was een politiek rumoerige tijd in Valkenburg.

L1

Ze stond haar mannetje
Ruypers hield het lang vol. Nadat ze een periode als wethouder had gediend, gind ze vier jaar de oppositie in. Daarna keerde ze weer terug als wethouder tot aan haar dood. Van der Steen: "In al die functies trok ze hard van leer tegen haar tegenstanders. Ook privé deed ze dat. Want het verhaal gaat dat ze thuis met een geweer voorop ging om te kijken of er werd ingebroken. Haar man liep achter haar aan."

'Vrouwen staan meer op de achtergrond'
"Stiena was de eerste vrouwelijke wethouder, ik nog maar de vierde in de geschiedenis van de gemeenten", vertelt Claudia Bisschops. En dat zegt veel over de rol van vrouwen in de politiek. Het is nog steeds niet gelijk verdeeld. Eén van de oorzaken is volgens mij dat vrouwen van nature geneigd zijn om zichzelf bescheidener op te stellen. Terwijl je in de politiek ook op de voorgrond moet kunnen staan. Ik zie dat ook een beetje bij mezelf. Gelukkig zijn er mensen in mijn omgeving die zeggen dat ik vaker de credits moet pakken voor de dingen die ik doe."

Second best
Eén van de weinige tastbare herinneringen aan de eerste vrouwelijke wethouder is het Stiena Ruypers Park in Valkenburg. "En ze was zelfs nog tweede keus", legt Paul van der Steen uit. "Aanvankelijk zou het hier Jan Hanlohof gaan heten naar de dichter die hier gewoond heeft. Maar vanwege zijn voorkeur voor jongens durfde Valkenburg dit toch niet aan." Ook wordt in de gemeente om het jaar de Stiena Ruypers Ring uitgereikt op 8 maart, Internationale Vrouwendag. Iedere man of vrouw die zich binnen de gemeente verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van 'gelijkwaardigheid voor iedereen', kan in aanmerking komen voor de prijs.

Nalatenschap
Volgens Bisschop zou er best een beeld mogen komen van Stiena Ruyers-Erens. "Ze is baanbrekend geweest. Ze heeft wegen gebaand voor andere vrouwen. Dat zien we tot op de dag van vandaag. Want het resultaat van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen is dat bijna de helft van de raadsleden vrouw zijn. En daar mogen we trots op zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen