Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Eerste vrouwelijke politiechef: 'Grotere rol voor wijkagent'

Geplaatst opdinsdag 20 februari 2018 - 6:00

Een grotere rol voor de wijkagent, samenwerking met Duitsland en België en slimmer optreden tegen drugscriminaliteit.

Dat zijn de belangrijkste prioriteiten voor Ingrid Schäfer, de nieuwe politiechef van de eenheid Limburg. Ze is de eerste vrouw die de Limburgse politie gaat leiden. Haar naam ging al enige tijd rond, nu heeft ook de Minister van Justitie en Veiligheid zijn handtekening gezet. Per 1 maart begint Schäfer.

Echte Limburgse
De 41-jarige Schäfer werkte de laatste drie jaar als districtschef van de politie in Parkstad. Anders dan haar voorganger Gery Veldhuis, is de nieuwe politiechef geboren en getogen in Limburg. Ze groeide op in Geleen, studeerde rechten in Maastricht en begon haar carrière bij de gemeente Sittard-Geleen. In 2005 maakte ze de overstap naar de politie, waar ze in Parkstad onder meer het 'sociale domein' van de politie in haar portefeuille had.

Lees ook: 'Politiechef van Limburg verkast naar het noorden'

Wijkagent
Schäfer pleit voor een nog belangrijkere rol van de wijkagent, vertelt ze in een interview met L1. "We moeten een politie zijn die midden in de wijk staat. We moeten de dingen oppakken waarvan de burger verwacht dat we ze doen. Zaken als huiselijk geweld bijvoorbeeld, dingen die heel dichtbij komen. Dan moeten we er zijn, dat is super belangrijk."

Schäfer pleit niet direct voor een uitbreiding van het aantal wijkagenten. "We hebben in Limburg een goede verdeling van wijkagenten over wijken en buurten. Wel denk ik dat we die wijkagenten moeten versterken. Alleen kunnen ze het niet. De wijkagent kan andere collega's inschakelen, zoals bij de aanpak van hennepplantages, of andere onderzoeken. De wijkagent is de spil in dat verhaal."

Proeftuin
De nieuwe politiechef wil Limburg voordragen als proeftuin voor internationale samenwerking bij de politie. Dat is belangrijk in een grensregio als deze, zo vertelt ze.

De politie heeft volgens Schäfer ook te maken met een veranderende maatschappij en technische ontwikkelingen. Het korps moet daar op inspelen, zo zegt ze.

"De komende jaren moeten we een ander type mensen bij de politie binnenhalen. Het personeelsbestand van de politie in Limburg is relatief oud en veel medewerkers gaan komende jaren met pensioen. Daarmee verliezen we veel ervaring, maar het geeft ons ook een kans om mensen met andere competenties binnen te halen." Ze vindt het ook belangrijk dat het politiekorps een afspiegeling is van de samenleving. "Langzaam komen er steeds meer vrouwen bij, maar we missen nog mensen met een ander kleurtje of een andere achtergrond. Wij missen nu de aansluiting bij diversere bevolkingsgroepen."

Gevoelig punt
De capaciteit van de Limburgse politie blijkt een gevoelig punt in het gesprek met de nieuwe politiechef. Vier Noord-Limburgse burgemeesters stuurden vorig jaar een brief naar politiechef Gery Veldhuis, waarin ze hun zorgen uitspraken over de politiesterkte in Noord-Limburg. Regioburgemeester Annemarie Penn, de voormalige korpsbeheerder, pleitte vorig jaar voor meer geld voor internationale criminaliteitsbestrijding. De grensligging van Limburg zou onvoldoende zijn meegenomen in de capaciteitsberekening in Den Haag.

Lees ook: Brandbrief namens Limburgse burgemeesters aan Rutte

Schäfer wil haar handen nog niet branden aan dit dossier, dat een nieuwe dimensie heeft gekregen sinds de reorganisatie naar een Nationale Politie. "Het is aan de politiek om te spreken over de capaciteit van de politie. Annemarie Penn gaat hierover ongetwijfeld het gesprek aan in Den Haag. Kunnen er nog meer mensen bij, en hoe gaan we dat organiseren? Dat is uiteindelijk een politiek besluit."

Drugscriminaliteit
Als prioriteit benoemt Schäfer ook de aanpak van de drugscriminaliteit. Brabant en Limburg kampen de laatste jaren met forse overlast door productie en handel in synthetische drugs. Verschillende onderzoekers waarschuwen voor de toenemende invloed van criminelen, en voor een vervlechting van de onderwereld met de bovenwereld. "Er wordt al gewerkt aan het bestrijden van die ondermijning, samen met Zeeland en Brabant", zo zegt Schäfer. "Dat is iets waar we de komende jaren nadrukkelijk op gaan inzetten. En ook hier wil ik nadrukkelijk de samenwerking opzoeken met andere partijen, zoals gemeenten en belastingdienst."

Stucmes in hoofd
Ingrid Schäfer is de eerste vrouw die het Limburgse politiekorps gaat leiden. Dat is opmerkelijk in een organisatie waar het aandeel vrouwen in de leiding de laatste twee jaar heel langzaam stijgt, van 19 naar 22 procent. "Ik heb nooit een glazen plafond ervaren bij de politie. Natuurlijk word je in het begin wel ontzettend uitgetest. Ben jij van ons, kun jij het, heb je dat blauwe hart? Toen ik bijvoorbeeld mijn eerste dode zag, werd ik wel getest. We vonden een stucadoor met het stucmes in zijn hoofd. Dat was nogal bloederig. Ik vond het wel spannend en was nieuwsgierig. Ik merkte wel dat ze observeerden hoe ik reageerde, dat ze me eerst even boven het lichaam lieten hangen. Het bleek overigens uiteindelijk een natuurlijke dood te zijn".

Schäfer is moeder en dat is zoeken naar een goede balans als je werkt in een 24-uurs organisatie. "Ik was blij met de hulptroepen thuis, maar ook dat in deze organisatie geaccepteerd werd dat ik dingen ook niet meer deed. Men denkt nog steeds dat je altijd bereikbaar moet zijn, dat je er altijd moet staan. Maar dat gaat niet altijd met twee kleine kinderen. En dat is uiteindelijk geaccepteerd."

In onderstaand filmpje van #WijZijnLimburg volgen we Schäfer bij een overleg op basisschool De Schakel in Heerlen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen