Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste vrouwelijke politiechef: 'Grotere rol voor wijkagent'

Geplaatst opdinsdag 20 februari 2018 - 6:00

Een grotere rol voor de wijkagent, samenwerking met Duitsland en België en slimmer optreden tegen drugscriminaliteit.

Dat zijn de belangrijkste prioriteiten voor Ingrid Schäfer, de nieuwe politiechef van de eenheid Limburg. Ze is de eerste vrouw die de Limburgse politie gaat leiden. Haar naam ging al enige tijd rond, nu heeft ook de Minister van Justitie en Veiligheid zijn handtekening gezet. Per 1 maart begint Schäfer.

Echte Limburgse
De 41-jarige Schäfer werkte de laatste drie jaar als districtschef van de politie in Parkstad. Anders dan haar voorganger Gery Veldhuis, is de nieuwe politiechef geboren en getogen in Limburg. Ze groeide op in Geleen, studeerde rechten in Maastricht en begon haar carrière bij de gemeente Sittard-Geleen. In 2005 maakte ze de overstap naar de politie, waar ze in Parkstad onder meer het 'sociale domein' van de politie in haar portefeuille had.

Lees ook: 'Politiechef van Limburg verkast naar het noorden'

Wijkagent
Schäfer pleit voor een nog belangrijkere rol van de wijkagent, vertelt ze in een interview met L1. "We moeten een politie zijn die midden in de wijk staat. We moeten de dingen oppakken waarvan de burger verwacht dat we ze doen. Zaken als huiselijk geweld bijvoorbeeld, dingen die heel dichtbij komen. Dan moeten we er zijn, dat is super belangrijk."

Schäfer pleit niet direct voor een uitbreiding van het aantal wijkagenten. "We hebben in Limburg een goede verdeling van wijkagenten over wijken en buurten. Wel denk ik dat we die wijkagenten moeten versterken. Alleen kunnen ze het niet. De wijkagent kan andere collega's inschakelen, zoals bij de aanpak van hennepplantages, of andere onderzoeken. De wijkagent is de spil in dat verhaal."

Proeftuin
De nieuwe politiechef wil Limburg voordragen als proeftuin voor internationale samenwerking bij de politie. Dat is belangrijk in een grensregio als deze, zo vertelt ze.

De politie heeft volgens Schäfer ook te maken met een veranderende maatschappij en technische ontwikkelingen. Het korps moet daar op inspelen, zo zegt ze.

"De komende jaren moeten we een ander type mensen bij de politie binnenhalen. Het personeelsbestand van de politie in Limburg is relatief oud en veel medewerkers gaan komende jaren met pensioen. Daarmee verliezen we veel ervaring, maar het geeft ons ook een kans om mensen met andere competenties binnen te halen." Ze vindt het ook belangrijk dat het politiekorps een afspiegeling is van de samenleving. "Langzaam komen er steeds meer vrouwen bij, maar we missen nog mensen met een ander kleurtje of een andere achtergrond. Wij missen nu de aansluiting bij diversere bevolkingsgroepen."

Gevoelig punt
De capaciteit van de Limburgse politie blijkt een gevoelig punt in het gesprek met de nieuwe politiechef. Vier Noord-Limburgse burgemeesters stuurden vorig jaar een brief naar politiechef Gery Veldhuis, waarin ze hun zorgen uitspraken over de politiesterkte in Noord-Limburg. Regioburgemeester Annemarie Penn, de voormalige korpsbeheerder, pleitte vorig jaar voor meer geld voor internationale criminaliteitsbestrijding. De grensligging van Limburg zou onvoldoende zijn meegenomen in de capaciteitsberekening in Den Haag.

Lees ook: Brandbrief namens Limburgse burgemeesters aan Rutte

Schäfer wil haar handen nog niet branden aan dit dossier, dat een nieuwe dimensie heeft gekregen sinds de reorganisatie naar een Nationale Politie. "Het is aan de politiek om te spreken over de capaciteit van de politie. Annemarie Penn gaat hierover ongetwijfeld het gesprek aan in Den Haag. Kunnen er nog meer mensen bij, en hoe gaan we dat organiseren? Dat is uiteindelijk een politiek besluit."

Drugscriminaliteit
Als prioriteit benoemt Schäfer ook de aanpak van de drugscriminaliteit. Brabant en Limburg kampen de laatste jaren met forse overlast door productie en handel in synthetische drugs. Verschillende onderzoekers waarschuwen voor de toenemende invloed van criminelen, en voor een vervlechting van de onderwereld met de bovenwereld. "Er wordt al gewerkt aan het bestrijden van die ondermijning, samen met Zeeland en Brabant", zo zegt Schäfer. "Dat is iets waar we de komende jaren nadrukkelijk op gaan inzetten. En ook hier wil ik nadrukkelijk de samenwerking opzoeken met andere partijen, zoals gemeenten en belastingdienst."

Stucmes in hoofd
Ingrid Schäfer is de eerste vrouw die het Limburgse politiekorps gaat leiden. Dat is opmerkelijk in een organisatie waar het aandeel vrouwen in de leiding de laatste twee jaar heel langzaam stijgt, van 19 naar 22 procent. "Ik heb nooit een glazen plafond ervaren bij de politie. Natuurlijk word je in het begin wel ontzettend uitgetest. Ben jij van ons, kun jij het, heb je dat blauwe hart? Toen ik bijvoorbeeld mijn eerste dode zag, werd ik wel getest. We vonden een stucadoor met het stucmes in zijn hoofd. Dat was nogal bloederig. Ik vond het wel spannend en was nieuwsgierig. Ik merkte wel dat ze observeerden hoe ik reageerde, dat ze me eerst even boven het lichaam lieten hangen. Het bleek overigens uiteindelijk een natuurlijke dood te zijn".

Schäfer is moeder en dat is zoeken naar een goede balans als je werkt in een 24-uurs organisatie. "Ik was blij met de hulptroepen thuis, maar ook dat in deze organisatie geaccepteerd werd dat ik dingen ook niet meer deed. Men denkt nog steeds dat je altijd bereikbaar moet zijn, dat je er altijd moet staan. Maar dat gaat niet altijd met twee kleine kinderen. En dat is uiteindelijk geaccepteerd."

In onderstaand filmpje van #WijZijnLimburg volgen we Schäfer bij een overleg op basisschool De Schakel in Heerlen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen