Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste stembureaus open: rustige start verkiezingen

Geplaatst opmaandag 15 maart 2021 - 8:46

Op de eerste ochtend van de drie verkiezingsdagen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer is het bij de meeste stembureaus in Limburg nog erg rustig.

Sinds 7:30 uur maandagochtend zijn sommige stembureaus al open, zodat kwetsbaren en mensen uit een van de risicogroepen als eersten hun stem voor de Tweede Kamerverkiezingen kunnen uitbrengen.

Meijel
In stembureau D'n Binger in Meijel meldde zich net na 7:30 uur één stemmer, en dat was de beheerder van het gemeenschapshuis. Tegen 8:00 uur meldde zich ook een tweede vroegstemmer, maar het bleef rustig. Er was dus tijd om de stemhokjes regelmatig te ontsmetten.

Niet moeilijk doen
In Heythuysen wordt ook door mensen jonger dan 70 gestemd. Officieel mogen zij pas woensdag hun stem uitbrengen, maar in het stembureau wordt daar niet moeilijk over gedaan.

Drie dagen
Verkiezingen worden in Nederland doorgaans op woensdagen gehouden. Dit jaar is dat woensdag 17 maart. Maar vanwege de coronacrisis zijn sommige stembureaus dit jaar drie dagen open: maandag 15, dinsdag 16 en tot slot woensdag 17 maart. Daarbij zijn de maandag en dinsdag vooral bedoeld voor kwetsbaren en mensen uit risicogroepen, zodat zij in relatieve rust hun stem kunnen uitbrengen. 70-plussers konden dit jaar bovendien per post hun stem uitbrengen.

Coronaproof
Stembureaus zijn speciaal aangepast zodat mensen vanwege de pandemie veilig kunnen stemmen: de stemhokjes zijn verder uit elkaar geplaatst, er zijn markeringen aangebracht waarop duidelijk staat dat mensen afstand van elkaar moeten houden en er staan ontsmettingsmiddelen. Omdat niet alle gebruikelijke stembureaus coronaproof konden worden gemaakt, zijn er in sommige gemeenten andere voorzieningen getroffen. Zo rijdt er in Roermond woensdag een coronastembus rond.

Lees ook: Mobiele Stembus: Roermond zet touringcar in

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen