Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste stappen voor ENCI-trap gezet

Geplaatst opdonderdag 9 oktober 2014 - 8:26

De eerste stap om per trap af te kunnen dalen in de Maastrichtse ENCI-groeve is woensdag gezet.

Het moet een spectaculaire afdaling worden, een tijdreis langs miljoenen jaren oude geologische lagen. Met fantastisch uitzicht.

Comfortabele klim
Chris de Vries van Rademacher & de Vries Architecten wil de afdaling (of klim) zo comfortabel mogelijk maken en heeft daarom een complete studie gemaakt van ‘de ideale traptrede’.Want het wordt een flink hoogteverschil: de afdaling naar de bodem van de ENCI-groeve start op 107 meter boven NAP en gaat tot een meter of 60 boven NAP. De laatste twintig meter naar de groevebodem wordt over glooiend ‘natuurlijk talud’ afgelegd.

Hellingbaan
Boven aan de afdaling komt een hellingbaan naar een overstekend uitkijkpunt dat ook geschikt wordt voor rolstoelers. Vanaf dit ‘canyon balkon’ kan over de hele groeve en het omliggende landschap gekeken worden. Onderweg zullen de traplopers op diverse hoogtes bordessen vinden om van het uitzicht te genieten en informatie krijgen over de geologische lagen die ze passeren.

Volgend jaar klaar
Woensdag werd officieel gestart met de werkzaamheden. Onder het toeziend oog van afgevaardigden van Restore, een Europese project voor hergebruik van oude groeves dat ook subsidie heeft verstrekt. Dit najaar wordt de helling boven aan het talud afgegraven; begin volgend jaar start de bouw van de trap, die een half jaar duurt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Oehoe
Jonge oehoes op Sint-Pietersberg gewogen en geringd
Nieuw: Virtueel wandelen rondom de Sint-Pietersberg
Gezocht: boswachters voor Sint Pietersberg
Stormloop op vacature boswachter Sint Pietersberg
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen