Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste stappen voor ENCI-trap gezet

Geplaatst opdonderdag 9 oktober 2014 - 8:26

De eerste stap om per trap af te kunnen dalen in de Maastrichtse ENCI-groeve is woensdag gezet.

Het moet een spectaculaire afdaling worden, een tijdreis langs miljoenen jaren oude geologische lagen. Met fantastisch uitzicht.

Comfortabele klim
Chris de Vries van Rademacher & de Vries Architecten wil de afdaling (of klim) zo comfortabel mogelijk maken en heeft daarom een complete studie gemaakt van ‘de ideale traptrede’.Want het wordt een flink hoogteverschil: de afdaling naar de bodem van de ENCI-groeve start op 107 meter boven NAP en gaat tot een meter of 60 boven NAP. De laatste twintig meter naar de groevebodem wordt over glooiend ‘natuurlijk talud’ afgelegd.

Hellingbaan
Boven aan de afdaling komt een hellingbaan naar een overstekend uitkijkpunt dat ook geschikt wordt voor rolstoelers. Vanaf dit ‘canyon balkon’ kan over de hele groeve en het omliggende landschap gekeken worden. Onderweg zullen de traplopers op diverse hoogtes bordessen vinden om van het uitzicht te genieten en informatie krijgen over de geologische lagen die ze passeren.

Volgend jaar klaar
Woensdag werd officieel gestart met de werkzaamheden. Onder het toeziend oog van afgevaardigden van Restore, een Europese project voor hergebruik van oude groeves dat ook subsidie heeft verstrekt. Dit najaar wordt de helling boven aan het talud afgegraven; begin volgend jaar start de bouw van de trap, die een half jaar duurt.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Oehoe
Jonge oehoes op Sint-Pietersberg gewogen en geringd
Nieuw: Virtueel wandelen rondom de Sint-Pietersberg
Gezocht: boswachters voor Sint Pietersberg
Stormloop op vacature boswachter Sint Pietersberg
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen