Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Nederlandse 'coronababy' geboren in Limburg

Geplaatst opdonderdag 19 maart 2020 - 17:42

Een Limburgse coronapatiƫnte is woensdagavond in het ziekenhuis bevallen van een gezonde baby.

Het was de eerste keer in heel Nederland dat een met corona besmette vrouw is bevallen. De bevalling is voor zover bekend goed verlopen. De vrouw ligt nu nog in het ziekenhuis en mag vrijdag naar huis.

Lees ook: Gynaecoloog over coronavirus: 'Weinig risico voor zwangeren'

Kraamhulp met beschermende kleding
De bevalling zelf en de periode erna zijn omgeven met extra veiligheidsmaatregelen voor het verplegend en verzorgend personeel. Ook de kraamhulp - die vanaf vrijdag bij de besmette vrouw thuis aan het werk gaat - moet beschermende kleding dragen.

Ingewikkeld
Volgens directeur Kirsten Geach van het Kraamcentrum Echt heeft dat nogal wat voeten in de aarde. "Er komt heel veel bij kijken. We moesten halsoverkop beschermende middelen gaan aanschaffen, en die zijn op dit moment natuurlijk heel schaars." Kraamcentrum Echt heeft nauw contact met de GGD en het RIVM over de situatie, omdat dit de eerste 'coronabevalling' van Nederland was.

Bescherming
Geach gaat de Limburgse coronapatiƫnte en haar (eerste) kindje zelf verzorgen. Daarbij moet ze zich nauwgezet houden aan allerlei voorschriften. Zo moet ze zich na aankomst direct gaan omkleden in een ruimte waar de besmette vrouw niet komt. Ze trekt dan een beschermend pak aan, zet een spatbril op en bindt een mondkapje voor. Als haar dienst erop zit, moet ze zich weer omkleden en eerst volledig ontsmetten voordat ze in haar auto naar huis rijdt.

Geen bezoek
De kersverse moeder mag vanwege haar besmetting voorlopig geen kraamvisite ontvangen. Ze moet eerst klachtenvrij zijn en daarna duurt het nog twee weken voordat de eerste bezoekers de pasgeborene mogen komen bewonderen.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen