Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Nederlandse 'coronababy' geboren in Limburg

Geplaatst opdonderdag 19 maart 2020 - 17:42

Een Limburgse coronapatiënte is woensdagavond in het ziekenhuis bevallen van een gezonde baby.

Het was de eerste keer in heel Nederland dat een met corona besmette vrouw is bevallen. De bevalling is voor zover bekend goed verlopen. De vrouw ligt nu nog in het ziekenhuis en mag vrijdag naar huis.

Lees ook: Gynaecoloog over coronavirus: 'Weinig risico voor zwangeren'

Kraamhulp met beschermende kleding
De bevalling zelf en de periode erna zijn omgeven met extra veiligheidsmaatregelen voor het verplegend en verzorgend personeel. Ook de kraamhulp - die vanaf vrijdag bij de besmette vrouw thuis aan het werk gaat - moet beschermende kleding dragen.

Ingewikkeld
Volgens directeur Kirsten Geach van het Kraamcentrum Echt heeft dat nogal wat voeten in de aarde. "Er komt heel veel bij kijken. We moesten halsoverkop beschermende middelen gaan aanschaffen, en die zijn op dit moment natuurlijk heel schaars." Kraamcentrum Echt heeft nauw contact met de GGD en het RIVM over de situatie, omdat dit de eerste 'coronabevalling' van Nederland was.

Bescherming
Geach gaat de Limburgse coronapatiënte en haar (eerste) kindje zelf verzorgen. Daarbij moet ze zich nauwgezet houden aan allerlei voorschriften. Zo moet ze zich na aankomst direct gaan omkleden in een ruimte waar de besmette vrouw niet komt. Ze trekt dan een beschermend pak aan, zet een spatbril op en bindt een mondkapje voor. Als haar dienst erop zit, moet ze zich weer omkleden en eerst volledig ontsmetten voordat ze in haar auto naar huis rijdt.

Geen bezoek
De kersverse moeder mag vanwege haar besmetting voorlopig geen kraamvisite ontvangen. Ze moet eerst klachtenvrij zijn en daarna duurt het nog twee weken voordat de eerste bezoekers de pasgeborene mogen komen bewonderen.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen