Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste meter terras gratis in Peel en Maas

Geplaatst opvrijdag 3 april 2015 - 6:30
Foto: Flickr/Bas Boerman/CC BY-NC 2.0

Ondernemers in de gemeente Peel en Maas gaan allemaal hetzelfde betalen voor elke vierkante meter terras of uitstalling.

Behalve in Panningen, daar blijven de tarieven hoger als het aan het college ligt. Want, zo is de redenering, daar maakt de gemeente extra kosten.

Gelijke tarieven
Nieuw voor elke kern is dat de eerste meter vanaf de pui van de onderneming vrij gebruikt mag worden, daarna betalen ondernemers in Panningen 13,5 euro per m² terras en 7,5 euro per m² uitstalling.

In de overige kernen is dat 10 en 5 euro per m². Ter vergelijking: in Leudal en Horst zijn de tarieven lager, in het centrum van Venray en Venlo zijn ze hoger. Daarmee worden de tarieven, op die voor het centrum van Panningen na, gelijk getrokken.

Geen onderscheid
Horecaondernemers in de voormalige gemeenten Maasbree, Kessel en Meijel betaalden tot nu toe niets voor hun terras en gaan dat nu dus wel doen. Ook het onderscheid tussen natte en droge horeca vervalt. De droge horeca, waar geen alcohol verkocht wordt, betaalde voorheen 6,5 euro per m² en gaat nu dus meer betalen. Tijdens kermisdagen hoeft voortaan alleen nog voor de extra meters terras worden betaald. Uitstallingen werden eerder nooit in rekening gebracht en dat gebeurt nu wel om wildgroei te voorkomen.

Duurder uit
Ondernemers in Panningen betalen ook reclamebelasting, maar kunnen via het centrummanagement vrij over het totaalbedrag beschikken. Het geld, dit jaar 68.000 euro, wordt gebruikt voor promotie van en activiteiten in het centrum. Dat ondernemers in Panningen meer betalen voor terras en uitstalling, heeft volgens het college te maken met het feit dat de gemeente hier ook meer uitgeeft om het centrum aantrekkelijk te maken en houden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

8 uur editie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

12 uur editie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Het laatste Limburgse nieuws

Gerelateerde berichten

Terras Arcen Alt Arce
Arcen is de terrassenhoofdstad van Limburg
Nu terrasrel Brownies & downieS in Venray
Alarmerende schuldenlast gemeenten
Declaraties van bestuurders Venlo openbaar

Meest gelezen

Uit eigen keuken
Uitgelicht
AvondGasten, de talkshow van Limburg

Iedere werkdag met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. AvondGasten is om 17:55 live op L1 TV en wordt herhaald om 20:55 en 22:55 uur.
Presentatie: Fabienne Nijsten, Sanders Kleikers en Kirsten Paulus

AvondGasten, elke werkdag op L1 TV
Uitgelicht
Haal de beste buuttes bij je in huis!

In aanloop naar het 55-jarig jubileum van de Limburgse Vereniging van Karnavalsartiesten (LVKA) is deze nieuwe dvd van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen gemaakt.
In samenwerking met L1 is een dvd samengesteld met daarop de winnende buuttes van de jaren 2010, 2011 en 2012 (met o.a. Fer Naus, Harold Schroijen, Har Daniels en Ger Frenken).
Een DVD mét lachgarantie!

Bestel nu de DVD in de L1 Shop
Uitgelicht
Doneer online een voedselpakket

Ook dit jaar kun je weer online een voedselbankpakket doneren in het kader van de actie 'L1, Samen voor de Voedselbank'. Door online te doneren kunnen er producten worden gekocht voor de Voedselbanken in Limburg. Hiermee help je maar liefst 6000 Limburgers! Je kunt kiezen tussen 3 online pakketten van €10, €25 en €100.

Doneer hier uw online voedselpakket
Uitgelicht
Tijd voor Toen is terug!

Tijd voor iets nieuws. Of beter gezegd: iets ouds! Tijd voor Toen is terug, iedere maandag en donderdag een nieuwe aflevering exclusief op L1.nl. Met prachtige beelden uit de rijke Limburgse historie.

Bekijk hier Tijd voor Toen
Uitgelicht
Jouw favoriete liedje in ruil voor jouw actie of donatie

Doe mee met de actie 'L1 Samen voor de Voedselbank'! Van 11 t/m 21 december zetten alle medewerkers van L1 zich weer in om, samen met bedrijven, verenigingen en inwoners van Limburg, zoveel mogelijk voedselpakketten met langhoudbare producten in te zamelen. Help jij mee? Bedenk zelf een actie en meld deze aan op onze website of doneer online een voedselpakket. Makkelijker kan bijna niet... Als dank voor jouw hulp mag je vervolgens ook een verzoekplaatje aanvragen. De dj's van L1 draaien jouw favoriete liedje met plezier!

Meld hier jouw actie voor de voedselbank aan