Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Limburgse 'wiskie' komt uit Hulsberg

Geplaatst opmaandag 18 mei 2015 - 14:12

Limburg heeft sinds maandag zijn eerste eigen whisky. Het brouwsel gaat onder de naam Gerlachus Wiskie door het leven.

De whisky werd in Hulsberg gestookt en wordt in zeer beperkte mate uitgebracht. In totaal komen er maar vijftig flessen op de markt.

Single Malt Wiskie
De Gerlachus Bierbrouwerij bestaat dertien jaar en was al lange tijd bezig om naast bier ook whisky te stoken. Na een aantal minder geslaagde pogingen werd zondag dan eindelijk de eerste fles Single Malt Wiskie gebotteld.

Meer flessen in toekomst
50 flessen van het Limburgse spul worden uiteindelijk verkocht via slijterijen in de regio en via de brouwerij zelf. Over een aantal maanden volgt een nieuwe oplage. Bedoeling is dat in de toekomst ook het aantal flessen per oplage flink zal stijgen. De brouwerij is om dat doel te verwezenlijken ook naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen.

Normaal drie jaar rijpen
Whisky moet normaal gesproken drie jaar rijpen, maar door het proces versneld na te bootsen kan de Gerlachus Wiskie volgens de brouwerij al binnen een half jaar op smaak zijn. Dat de whisky niet volgens de oude tradities tot wasdom komt, deert de brouwerij echter niet. "Het is misschien niet 'the real thing' maar het resultaat is prima en daar gaat het tenslotte om", aldus de brouwerij.

IJsvogel
De stokers in Hulsberg zijn overigens niet de enige Limburgers die bezig zijn met het maken van 'wiskie.' Bij graanbranderij De IJsvogel in Arcen liggen al enkele jaren de eerste vaten Kingfisher Whisky te rijpen. Deze wordt wel op de traditionele manier gemaakt, en is nog niet te krijgen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Beschonken bestuurder zorgt voor ravage in Hulsberg
Limburgse primeur: echte whisky uit Arcen
Rijdende Rechter beslist over alcohol op Valuascollege
BOA's gaan gemeentegrens over voor alcoholcontroles
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen