Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Limburgse 'wiskie' komt uit Hulsberg

Geplaatst opmaandag 18 mei 2015 - 14:12

Limburg heeft sinds maandag zijn eerste eigen whisky. Het brouwsel gaat onder de naam Gerlachus Wiskie door het leven.

De whisky werd in Hulsberg gestookt en wordt in zeer beperkte mate uitgebracht. In totaal komen er maar vijftig flessen op de markt.

Single Malt Wiskie
De Gerlachus Bierbrouwerij bestaat dertien jaar en was al lange tijd bezig om naast bier ook whisky te stoken. Na een aantal minder geslaagde pogingen werd zondag dan eindelijk de eerste fles Single Malt Wiskie gebotteld.

Meer flessen in toekomst
50 flessen van het Limburgse spul worden uiteindelijk verkocht via slijterijen in de regio en via de brouwerij zelf. Over een aantal maanden volgt een nieuwe oplage. Bedoeling is dat in de toekomst ook het aantal flessen per oplage flink zal stijgen. De brouwerij is om dat doel te verwezenlijken ook naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen.

Normaal drie jaar rijpen
Whisky moet normaal gesproken drie jaar rijpen, maar door het proces versneld na te bootsen kan de Gerlachus Wiskie volgens de brouwerij al binnen een half jaar op smaak zijn. Dat de whisky niet volgens de oude tradities tot wasdom komt, deert de brouwerij echter niet. "Het is misschien niet 'the real thing' maar het resultaat is prima en daar gaat het tenslotte om", aldus de brouwerij.

IJsvogel
De stokers in Hulsberg zijn overigens niet de enige Limburgers die bezig zijn met het maken van 'wiskie.' Bij graanbranderij De IJsvogel in Arcen liggen al enkele jaren de eerste vaten Kingfisher Whisky te rijpen. Deze wordt wel op de traditionele manier gemaakt, en is nog niet te krijgen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Beschonken bestuurder zorgt voor ravage in Hulsberg
Limburgse primeur: echte whisky uit Arcen
Rijdende Rechter beslist over alcohol op Valuascollege
BOA's gaan gemeentegrens over voor alcoholcontroles
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen