Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Limburgse coronapatiënten opgenomen op Duitse ic's

Geplaatst opdinsdag 7 april 2020 - 11:44

Er zijn tot nu zo'n tien coronapatiënten vanuit Limburg overgeplaatst naar intensive care-afdelingen van Duitse ziekenhuizen.

Dat zegt Miranda Dirx van Netwerk Acute Zorg Limburg (NAZL), de organisatie die de overplaatsingen coördineert.

'Nog alle hens aan dek'
Dirx werkt als coördinator samen met het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Ze heeft geen overzicht over het precieze aantal patiënten. Maar het gaat volgens coördinator Dirx om een tiental patiënten die vanuit Limburgse ziekenhuizen zoals VieCuri, Zuyderland en MUMC+ naar de ic's van Duitse ziekenhuizen zijn gebracht. De eerste overplaatsing gebeurde ongeveer anderhalve week tot twee weken geleden. Of het aantal overgeplaatste patiënten naar Duitsland de komende tijd nog toeneemt, kan de coördinator nog niet zeggen. "Het stabiliseert hier nog niet op de ic, we zien nog steeds een toename. We zijn er een beetje huiverig voor om al te zeggen dat we er zijn. Het is nog alle hens aan dek."

Lees ook: Duitse grensregio's paraat voor Nederlandse coronapatiënten

Politiek beladen
Volgens Dirx waren de overplaatsingen bij aanvang politiek beladen. "Er was reuring in de Duitse maatschappij, dat Duitsland Nederlanders wilde opvangen", zegt ze over het moment toen bekend werd dat Duitsland bedden wilde vrijhouden voor mensen uit andere landen. In Nederland zijn er zeven ic-bedden op 100.000 inwoners, in Duitsland is dat aantal 34 op 100.000: veel meer dus.

NRW: 37 Nederlandse coronapatiënten
Dinsdag werd bekend dat de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) in totaal 107 bedden vrijhoudt. De ziekenhuizen hebben dat laten weten na een verzoek om hulp door minister Martin van Rijn van Medische Zorg, zo meldt de Duitse krant NRZ. Volgens minister van Gezondheid Karl-Josef Laumann (CDU) van NRW zijn inmiddels al 37 Nederlandse patiënten opgenomen op ic's in de Duitse deelstaat.

Meer plaats op Duitse ic
Laumann had het verzoek om hulp van Van Rijn afgelopen vrijdag voorgelegd aan de ziekenhuizen in NRW. Het universiteitsziekenhuis in Münster coördineert de verdeling van de Nederlandse patiënten. "Vanzelfsprekend helpen we graag op een onbureaucratische manier, zolang de verzorging van onze eigen bevolking dat toelaat", zei Laumann tegen NRZ. Volgens Laumann is in heel Duitsland nog 40 procent van de ic-bedden vrij beschikbaar. In NRW waren er op 31 maart in totaal 6161 ic-bedden, waarvan 4223 met beademing. Behalve uit Nederland neemt Duitsland momenteel ook coronapatiënten op uit Italië en Frankrijk.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen