Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Limburgse coronapatiënten opgenomen op Duitse ic's

Geplaatst opdinsdag 7 april 2020 - 11:44

Er zijn tot nu zo'n tien coronapatiënten vanuit Limburg overgeplaatst naar intensive care-afdelingen van Duitse ziekenhuizen.

Dat zegt Miranda Dirx van Netwerk Acute Zorg Limburg (NAZL), de organisatie die de overplaatsingen coördineert.

'Nog alle hens aan dek'
Dirx werkt als coördinator samen met het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Ze heeft geen overzicht over het precieze aantal patiënten. Maar het gaat volgens coördinator Dirx om een tiental patiënten die vanuit Limburgse ziekenhuizen zoals VieCuri, Zuyderland en MUMC+ naar de ic's van Duitse ziekenhuizen zijn gebracht. De eerste overplaatsing gebeurde ongeveer anderhalve week tot twee weken geleden. Of het aantal overgeplaatste patiënten naar Duitsland de komende tijd nog toeneemt, kan de coördinator nog niet zeggen. "Het stabiliseert hier nog niet op de ic, we zien nog steeds een toename. We zijn er een beetje huiverig voor om al te zeggen dat we er zijn. Het is nog alle hens aan dek."

Lees ook: Duitse grensregio's paraat voor Nederlandse coronapatiënten

Politiek beladen
Volgens Dirx waren de overplaatsingen bij aanvang politiek beladen. "Er was reuring in de Duitse maatschappij, dat Duitsland Nederlanders wilde opvangen", zegt ze over het moment toen bekend werd dat Duitsland bedden wilde vrijhouden voor mensen uit andere landen. In Nederland zijn er zeven ic-bedden op 100.000 inwoners, in Duitsland is dat aantal 34 op 100.000: veel meer dus.

NRW: 37 Nederlandse coronapatiënten
Dinsdag werd bekend dat de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) in totaal 107 bedden vrijhoudt. De ziekenhuizen hebben dat laten weten na een verzoek om hulp door minister Martin van Rijn van Medische Zorg, zo meldt de Duitse krant NRZ. Volgens minister van Gezondheid Karl-Josef Laumann (CDU) van NRW zijn inmiddels al 37 Nederlandse patiënten opgenomen op ic's in de Duitse deelstaat.

Meer plaats op Duitse ic
Laumann had het verzoek om hulp van Van Rijn afgelopen vrijdag voorgelegd aan de ziekenhuizen in NRW. Het universiteitsziekenhuis in Münster coördineert de verdeling van de Nederlandse patiënten. "Vanzelfsprekend helpen we graag op een onbureaucratische manier, zolang de verzorging van onze eigen bevolking dat toelaat", zei Laumann tegen NRZ. Volgens Laumann is in heel Duitsland nog 40 procent van de ic-bedden vrij beschikbaar. In NRW waren er op 31 maart in totaal 6161 ic-bedden, waarvan 4223 met beademing. Behalve uit Nederland neemt Duitsland momenteel ook coronapatiënten op uit Italië en Frankrijk.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen