Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Limburgse coronapatiënten opgenomen op Duitse ic's

Geplaatst opdinsdag 7 april 2020 - 11:44

Er zijn tot nu zo'n tien coronapatiënten vanuit Limburg overgeplaatst naar intensive care-afdelingen van Duitse ziekenhuizen.

Dat zegt Miranda Dirx van Netwerk Acute Zorg Limburg (NAZL), de organisatie die de overplaatsingen coördineert.

'Nog alle hens aan dek'
Dirx werkt als coördinator samen met het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Ze heeft geen overzicht over het precieze aantal patiënten. Maar het gaat volgens coördinator Dirx om een tiental patiënten die vanuit Limburgse ziekenhuizen zoals VieCuri, Zuyderland en MUMC+ naar de ic's van Duitse ziekenhuizen zijn gebracht. De eerste overplaatsing gebeurde ongeveer anderhalve week tot twee weken geleden. Of het aantal overgeplaatste patiënten naar Duitsland de komende tijd nog toeneemt, kan de coördinator nog niet zeggen. "Het stabiliseert hier nog niet op de ic, we zien nog steeds een toename. We zijn er een beetje huiverig voor om al te zeggen dat we er zijn. Het is nog alle hens aan dek."

Lees ook: Duitse grensregio's paraat voor Nederlandse coronapatiënten

Politiek beladen
Volgens Dirx waren de overplaatsingen bij aanvang politiek beladen. "Er was reuring in de Duitse maatschappij, dat Duitsland Nederlanders wilde opvangen", zegt ze over het moment toen bekend werd dat Duitsland bedden wilde vrijhouden voor mensen uit andere landen. In Nederland zijn er zeven ic-bedden op 100.000 inwoners, in Duitsland is dat aantal 34 op 100.000: veel meer dus.

NRW: 37 Nederlandse coronapatiënten
Dinsdag werd bekend dat de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) in totaal 107 bedden vrijhoudt. De ziekenhuizen hebben dat laten weten na een verzoek om hulp door minister Martin van Rijn van Medische Zorg, zo meldt de Duitse krant NRZ. Volgens minister van Gezondheid Karl-Josef Laumann (CDU) van NRW zijn inmiddels al 37 Nederlandse patiënten opgenomen op ic's in de Duitse deelstaat.

Meer plaats op Duitse ic
Laumann had het verzoek om hulp van Van Rijn afgelopen vrijdag voorgelegd aan de ziekenhuizen in NRW. Het universiteitsziekenhuis in Münster coördineert de verdeling van de Nederlandse patiënten. "Vanzelfsprekend helpen we graag op een onbureaucratische manier, zolang de verzorging van onze eigen bevolking dat toelaat", zei Laumann tegen NRZ. Volgens Laumann is in heel Duitsland nog 40 procent van de ic-bedden vrij beschikbaar. In NRW waren er op 31 maart in totaal 6161 ic-bedden, waarvan 4223 met beademing. Behalve uit Nederland neemt Duitsland momenteel ook coronapatiënten op uit Italië en Frankrijk.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen