Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste kans op ultiem succes voor Fortuna Sittard

Geplaatst opvrijdag 20 april 2018 - 6:00

De weg naar succes was een hobbelige voor Fortuna Sittard; van verloren toppers tot bizarre comebacks. Vrijdagavond krijgt de ploeg voor het eerst sinds 1995 de kans om directe promotie af te dwingen.

Overigens kan NEC een Sittards feestje nog verstieren. Wint Fortuna Sittard en laat de concurrent uit Nijmegen punten liggen tegen Jong AZ, dan is promotie een feit. Een overzicht van de cruciale wedstrijden tot dusver.

Spetterende start
Voorafgaand aan het seizoen waren er nog twijfels onder een groot deel van de supporters. Want die spelers, hoe goed waren ze eigenlijk? Het antwoord volgde tijdens de seizoensopener tegen FC Dordrecht. Fortuna blies de eerste tegenstander van het veld: 5-1. Lisandro Semedo, Finn Stokkers (tweemaal), André Vidigal en Stefan Askovski gaven de fans een voorproefje van wat een mooie voetbaljaargang zou worden.

Verloren toppers
Toch zullen veel mensen in de eerste maanden van het seizoen niet over promotie hebben durven dromen. In topwedstrijden liet Fortuna zich immers de kaas van het brood eten. Zo werd er van Jong Ajax (4-2) verloren in augustus, terwijl NEC (1-2) en De Graafschap (2-0) te sterk waren in oktober. Een maand later was ook Cambuur Leeuwarden (1-0) te sterk.

Lisandro Semedo na zijn goal in de eerste wedstrijd tegen FC Dordrecht.
Foto: Niels van Renen

Krakers en comebacks
Toch ontstond er steeds meer hoop in Sittard, niet in de laatste plaats door de spectaculaire comebacks van Fortuna. Thuis tegen Go Ahead Eagles stond het in de 82e minuut nog 0-1; drie minuten later was het dankzij Wessel Dammers 2-1. En vergeet niet de krakers op bezoek bij Jong PSV en thuis tegen Cambuur Leeuwarden, die allebei met 3-2 werden gewonnen na een achterstand van twee doelpunten.

Vurige derby's
Ook de derby's tegen MVV gaven de Sittardse burger moed. De eerste, in Maastricht, werd met 1-2 gewonnen. Semedo en Vidigal maakten een vroege goal van Jonathan Okita ongedaan. Vijf maanden later was het feest nog groter, toen Djibril Dianessy, Semedo en Askovski voor een dikke 3-0 zege zorgden. Dat het er pittig aan toe ging tijdens de derby's bleek wel; in beide wedstrijden kreeg een speler rood.

MVV-aanvaller Jonathan Okita en Fortuna Sittard-aanvoerder Perr Schuurs
MVV-aanvaller Jonathan Okita duelleert met Fortuna Sittard-captain Perr Schuurs.
Foto: Orange Pictures

Eerste bekroning
De eerste bekroning voor de karakterploeg was er in januari, toen een 2-1 zege op Jong Ajax genoeg was voor een periodetitel. Fortuna doet het dit seizoen sowieso goed in de strijd om periodes; in de eerste periode greep de club net naast de titel door een verliespartij bij De Graafschap, waarna de tweede periode wél naar Sittard ging. De vierde titel ligt inmiddels ook voor het grijpen.

Slechte reeks
Alleen de derde periode was een moeizame exercitie voor de mannen, toen nog onder leiding van Sunday Oliseh. Er werd achtereenvolgens verloren van FC Dordrecht (3-0), FC Emmen (1-2), FC Volendam (2-0) en Jong AZ (2-0). Het betekende direct het einde van het verblijf van Oliseh in Sittard. Claudio Braga en Kevin Hofland namen zijn taken over en sindsdien verloor Fortuna geen wedstrijd meer.

Droomscenario
Door de nieuwe energie in het Sittardse kamp is er een droomscenario ontstaan. Jong Ajax is weliswaar koploper, met één punt meer dan Fortuna, maar mag niet promoveren. Verliest nummer drie NEC punten tegen Jong AZ en wint Fortuna op bezoek bij Jong FC Utrecht, dan is promotie een feit. Lukt dit niet, dan volgt op 28 april opnieuw een matchpoint: Jong PSV komt dan naar Sittard.

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen