Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste kamer stemt in met nieuwe Mediawet

Geplaatst opdinsdag 15 maart 2016 - 14:42

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Mediawet van VVD-staatssecretaris Sander Dekker. Dat gebeurde met 39 tegen 30 stemmen.

In een hoofdelijke stemming schaarden de aanwezige senatoren van VVD, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) zich achter de wet. Tegen stemden CDA, SP, PVV, 50Plus en de Partij voor de Dieren.

Nieuwe organisatie
Voor de regionale omroepen zoals L1 betekent het aannemen van de wet dat er een nieuwe organisatie wordt opgericht, de RPO (Regionale Publieke Omroep). Die moet uitvoering gaan geven aan een opgelegde bezuiniging van 17 miljoen euro.

Half jaar later
Die bezuiniging gaat vanwege de forse vertraging van de behandeling van de mediawet wel pas op 1 juli 2017 in. Dat is een half jaar later dan eerder de bedoeling was van de staatssecretaris. Overigens treedt een groot deel van de aangenomen wet nog niet in werking. Dat deel heeft betrekking op de landelijke publieke omroep.

Voor de zomer
De wijziging via een aanvullende wet zou nog voor de zomer naar de Tweede Kamer worden gezonden. Daarin komen de talrijke toezeggingen te staan die de staatssecretaris deed aan de Eerste Kamer om aan een meerderheid te komen.

Onafhankelijkheid
Voor de zomer moet ook het tweede deel van de wet over de regionale omroepen klaar zijn. Daarin moet de journalistieke onafhankelijkheid en zelfstandigheid van iedere regionale omroep worden geregeld. Dus ook voor L1.

Lees hier meer nieuwsberichten over de Mediawet.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1

Gerelateerde berichten

Thissen: 'Aanpak mediawet in Senaat is bedenkelijk'
'Staatssecretaris Dekker maakt er een puinhoop van'
ANP
Sander Dekker: bezuinigingen staan niet ter discussie
Eerste Kamer heeft nog steeds moeite met nieuwe Mediawet
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen