Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Indië-herdenking in Heerlen druk bezocht

Geplaatst opdonderdag 15 augustus 2019 - 17:02

Zo’n 300 mensen waren donderdagmiddag bij de regionale Indië-herdenking in Heerlen.

Bij de herdenking werd stil gestaan bij de slachtoffers van de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog in het toenmalig Nederlands-Indië. Ook worden mensen die geleden hebben onder de Onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, in de volksmond de Bersiap-periode, herdacht.

Eerste herdenking
Het is de eerste herdenking in Heerlen. Bij de herdenking waren mensen die zelf slachtoffer zijn geweest van de bezetting. "Ik heb zelf in het Jappenkamp gezeten", zegt een bezoeker. "Ik heb gezien dat mensen werden vermoord en mishandeld. Dat mag nooit vergeten worden", stelt hij.

Meer aandacht voor geschiedenis
Volgens voorzitter André Simon van de stichting Waringin moet de herdenking ook bijdrage aan de kennis over Nederlands-Indië. Hij pleit te daarom voor meer onderwijs over de geschiedenis van de voormalige kolonie.

De herdenking vond plaats bij een nieuw Indië-monument dat eerder op de dag door burgemeester Emile Roemer van Heerlen werd onthuld.

Tweede monument
Met het monument in Heerlen krijgt Limburg een tweede Indië-monument. De herdenking in Roermond heeft een militair karakter.

De stichting wil in Heerlen ieder jaar op 15 augustus alle burgerslachtoffers herdenken.

De herdenking wordt precies 74 jaar na de capitulatie van Japan gehouden. Daardoor kwam op 15 augustus 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog en werd Nederlands-Indië bevrijd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen