Zo’n 300 mensen waren donderdagmiddag bij de regionale Indië-herdenking in Heerlen.
Bij de herdenking werd stil gestaan bij de slachtoffers van de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog in het toenmalig Nederlands-Indië. Ook worden mensen die geleden hebben onder de Onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, in de volksmond de Bersiap-periode, herdacht.
Eerste herdenking
Het is de eerste herdenking in Heerlen. Bij de herdenking waren mensen die zelf slachtoffer zijn geweest van de bezetting. "Ik heb zelf in het Jappenkamp gezeten", zegt een bezoeker. "Ik heb gezien dat mensen werden vermoord en mishandeld. Dat mag nooit vergeten worden", stelt hij.
Meer aandacht voor geschiedenis
Volgens voorzitter André Simon van de stichting Waringin moet de herdenking ook bijdrage aan de kennis over Nederlands-Indië. Hij pleit te daarom voor meer onderwijs over de geschiedenis van de voormalige kolonie.
De herdenking vond plaats bij een nieuw Indië-monument dat eerder op de dag door burgemeester Emile Roemer van Heerlen werd onthuld.
Tweede monument
Met het monument in Heerlen krijgt Limburg een tweede Indië-monument. De herdenking in Roermond heeft een militair karakter.
De stichting wil in Heerlen ieder jaar op 15 augustus alle burgerslachtoffers herdenken.
De herdenking wordt precies 74 jaar na de capitulatie van Japan gehouden. Daardoor kwam op 15 augustus 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog en werd Nederlands-Indië bevrijd.