Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste grote immuuntest in Limburg

Geplaatst opvrijdag 24 april 2020 - 11:07

Enkele honderden inwoners van Kessel laten zich testen op immuunstoffen tegen het coronavirus. Ze zijn allemaal ziek geweest in de afgelopen twee maanden en willen nu weten of ze de ziekte Covid-19 hebben gehad of niet.

In Kessel zijn veel besmettingen geweest en naar verhouding overleden er veel mensen aan de ziekte. Maar mensen met milde klachten zijn niet getest. Zij benaderden de stichting IMtest die het onderzoek regelde.

Onrust
Dorien van Doorn van de stichting IMtest: "Veel mensen lopen rond met de vraag of ze de coronaziekte Covid-19 hebben gehad. Dat geeft onrust en die willen wij wegnemen door ze de mogelijkheid te geven om een test te doen."

Video: L1

70 euro
De test kost 70 euro en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. "Wij vinden dat dat wel moet en daar voeren wij nog overleg over', zegt Dorien van Doorn. De deelnemers aan de test hebben de 70 euro er graag voor over. Ze hebben een uitnodiging gekregen met een tijdstip waarop ze worden verwacht. Aan De Donk in Kessel is een drive through faciliteit gemaakt waar ze zich vanuit hun auto kunnen laten testen door middel van een bloedprik in de vinger.

Uitslag
Na twee werkdagen krijgen de deelnemers de uitslag per email. Is de uitslag negatief, dus géén antistoffen tegen het coronavirus, dan stopt de test. Mensen met een positieve uitslag krijgen nog een tweede bloedtest om 100 procent zekerheid te hebben dat het om antistoffen tegen Covid-19 gaat. De test met de bloedprik geeft volgens het testlaboratorium Innatoss uit Oss 99 procent zekerheid. Volgens Laurens Bierens van Innatoss is die ene procent onzekerheid nog te veel: "Als we op grote schaal onderzoek gaan doen, dan gaat 1 procent toch om grote aantallen, daarom streven we naar 100 procent."

Zekerheid
Of mensen die Covid-19 hebben gehad ook immuun zijn tegen de ziekte is wel waarschijnlijk, maar nog niet helemaal zeker. Ook niet hoe lang ze immuun kunnen zijn tegen de ziekte. Nancy Giesbertz zal, ook als uit de test blijkt dat de ziekte die ze al voor de carnaval had Covid-19 was, toch gewoon de richtlijnen van het RIVM blijven volgen. "Het gaat niet alleen om mezelf hé, het gaat vooral ook om de mensen om me heen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen