Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste grote immuuntest in Limburg

Geplaatst opvrijdag 24 april 2020 - 11:07

Enkele honderden inwoners van Kessel laten zich testen op immuunstoffen tegen het coronavirus. Ze zijn allemaal ziek geweest in de afgelopen twee maanden en willen nu weten of ze de ziekte Covid-19 hebben gehad of niet.

In Kessel zijn veel besmettingen geweest en naar verhouding overleden er veel mensen aan de ziekte. Maar mensen met milde klachten zijn niet getest. Zij benaderden de stichting IMtest die het onderzoek regelde.

Onrust
Dorien van Doorn van de stichting IMtest: "Veel mensen lopen rond met de vraag of ze de coronaziekte Covid-19 hebben gehad. Dat geeft onrust en die willen wij wegnemen door ze de mogelijkheid te geven om een test te doen."

Video: L1

70 euro
De test kost 70 euro en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. "Wij vinden dat dat wel moet en daar voeren wij nog overleg over', zegt Dorien van Doorn. De deelnemers aan de test hebben de 70 euro er graag voor over. Ze hebben een uitnodiging gekregen met een tijdstip waarop ze worden verwacht. Aan De Donk in Kessel is een drive through faciliteit gemaakt waar ze zich vanuit hun auto kunnen laten testen door middel van een bloedprik in de vinger.

Uitslag
Na twee werkdagen krijgen de deelnemers de uitslag per email. Is de uitslag negatief, dus géén antistoffen tegen het coronavirus, dan stopt de test. Mensen met een positieve uitslag krijgen nog een tweede bloedtest om 100 procent zekerheid te hebben dat het om antistoffen tegen Covid-19 gaat. De test met de bloedprik geeft volgens het testlaboratorium Innatoss uit Oss 99 procent zekerheid. Volgens Laurens Bierens van Innatoss is die ene procent onzekerheid nog te veel: "Als we op grote schaal onderzoek gaan doen, dan gaat 1 procent toch om grote aantallen, daarom streven we naar 100 procent."

Zekerheid
Of mensen die Covid-19 hebben gehad ook immuun zijn tegen de ziekte is wel waarschijnlijk, maar nog niet helemaal zeker. Ook niet hoe lang ze immuun kunnen zijn tegen de ziekte. Nancy Giesbertz zal, ook als uit de test blijkt dat de ziekte die ze al voor de carnaval had Covid-19 was, toch gewoon de richtlijnen van het RIVM blijven volgen. "Het gaat niet alleen om mezelf hé, het gaat vooral ook om de mensen om me heen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen