Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste grote immuuntest in Limburg

Geplaatst opvrijdag 24 april 2020 - 11:07

Enkele honderden inwoners van Kessel laten zich testen op immuunstoffen tegen het coronavirus. Ze zijn allemaal ziek geweest in de afgelopen twee maanden en willen nu weten of ze de ziekte Covid-19 hebben gehad of niet.

In Kessel zijn veel besmettingen geweest en naar verhouding overleden er veel mensen aan de ziekte. Maar mensen met milde klachten zijn niet getest. Zij benaderden de stichting IMtest die het onderzoek regelde.

Onrust
Dorien van Doorn van de stichting IMtest: "Veel mensen lopen rond met de vraag of ze de coronaziekte Covid-19 hebben gehad. Dat geeft onrust en die willen wij wegnemen door ze de mogelijkheid te geven om een test te doen."

Video: L1

70 euro
De test kost 70 euro en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. "Wij vinden dat dat wel moet en daar voeren wij nog overleg over', zegt Dorien van Doorn. De deelnemers aan de test hebben de 70 euro er graag voor over. Ze hebben een uitnodiging gekregen met een tijdstip waarop ze worden verwacht. Aan De Donk in Kessel is een drive through faciliteit gemaakt waar ze zich vanuit hun auto kunnen laten testen door middel van een bloedprik in de vinger.

Uitslag
Na twee werkdagen krijgen de deelnemers de uitslag per email. Is de uitslag negatief, dus géén antistoffen tegen het coronavirus, dan stopt de test. Mensen met een positieve uitslag krijgen nog een tweede bloedtest om 100 procent zekerheid te hebben dat het om antistoffen tegen Covid-19 gaat. De test met de bloedprik geeft volgens het testlaboratorium Innatoss uit Oss 99 procent zekerheid. Volgens Laurens Bierens van Innatoss is die ene procent onzekerheid nog te veel: "Als we op grote schaal onderzoek gaan doen, dan gaat 1 procent toch om grote aantallen, daarom streven we naar 100 procent."

Zekerheid
Of mensen die Covid-19 hebben gehad ook immuun zijn tegen de ziekte is wel waarschijnlijk, maar nog niet helemaal zeker. Ook niet hoe lang ze immuun kunnen zijn tegen de ziekte. Nancy Giesbertz zal, ook als uit de test blijkt dat de ziekte die ze al voor de carnaval had Covid-19 was, toch gewoon de richtlijnen van het RIVM blijven volgen. "Het gaat niet alleen om mezelf hé, het gaat vooral ook om de mensen om me heen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen