Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste grote immuuntest in Limburg

Geplaatst opvrijdag 24 april 2020 - 11:07

Enkele honderden inwoners van Kessel laten zich testen op immuunstoffen tegen het coronavirus. Ze zijn allemaal ziek geweest in de afgelopen twee maanden en willen nu weten of ze de ziekte Covid-19 hebben gehad of niet.

In Kessel zijn veel besmettingen geweest en naar verhouding overleden er veel mensen aan de ziekte. Maar mensen met milde klachten zijn niet getest. Zij benaderden de stichting IMtest die het onderzoek regelde.

Onrust
Dorien van Doorn van de stichting IMtest: "Veel mensen lopen rond met de vraag of ze de coronaziekte Covid-19 hebben gehad. Dat geeft onrust en die willen wij wegnemen door ze de mogelijkheid te geven om een test te doen."

Video: L1

70 euro
De test kost 70 euro en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. "Wij vinden dat dat wel moet en daar voeren wij nog overleg over', zegt Dorien van Doorn. De deelnemers aan de test hebben de 70 euro er graag voor over. Ze hebben een uitnodiging gekregen met een tijdstip waarop ze worden verwacht. Aan De Donk in Kessel is een drive through faciliteit gemaakt waar ze zich vanuit hun auto kunnen laten testen door middel van een bloedprik in de vinger.

Uitslag
Na twee werkdagen krijgen de deelnemers de uitslag per email. Is de uitslag negatief, dus géén antistoffen tegen het coronavirus, dan stopt de test. Mensen met een positieve uitslag krijgen nog een tweede bloedtest om 100 procent zekerheid te hebben dat het om antistoffen tegen Covid-19 gaat. De test met de bloedprik geeft volgens het testlaboratorium Innatoss uit Oss 99 procent zekerheid. Volgens Laurens Bierens van Innatoss is die ene procent onzekerheid nog te veel: "Als we op grote schaal onderzoek gaan doen, dan gaat 1 procent toch om grote aantallen, daarom streven we naar 100 procent."

Zekerheid
Of mensen die Covid-19 hebben gehad ook immuun zijn tegen de ziekte is wel waarschijnlijk, maar nog niet helemaal zeker. Ook niet hoe lang ze immuun kunnen zijn tegen de ziekte. Nancy Giesbertz zal, ook als uit de test blijkt dat de ziekte die ze al voor de carnaval had Covid-19 was, toch gewoon de richtlijnen van het RIVM blijven volgen. "Het gaat niet alleen om mezelf hé, het gaat vooral ook om de mensen om me heen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen