Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste elektrotrucks in januari de weg op

Geplaatst opdonderdag 13 december 2018 - 16:48

De eerste elektrische vrachtwagen die gaat pendelen tussen Limburg en het Ruhrgebied gaat in januari de weg op.

In eerste instantie gebeurt dat als test, maar vanaf april moeten er meer trucks worden ingezet en is het de bedoeling dat ze een deel van het regionale vervoer gaan overnemen.

Presentatie
Donderdag werd de eerste e-truck in Düsseldorf gepresenteerd van het project Electric Green Last Mile. In het totaal komen er zeven elektrische vrachtwagens. Die worden in de loop van het jaar in gebruik genomen. Doel van het project is het verduurzamen van het regionaal vervoer.

Europa
In het project wordt ruim 5 miljoen euro geïnvesteerd. Het grootste deel van het geld komt van de Europese Unie. Daarnaast investeren de Provincie Limburg, de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen en verschillende regionale vervoerders waaronder Meulenberg Transport, CTV Venlo en BCTN in het project.

Video: L1

Standaard
"Het geld wordt geïnvesteerd in het verder ontwikkelen van de truck", zegt Thijs van Elk van ontwikkelingsmaatschappij LIOF. "De truck moet minstens 150 kilometer gaan rijden. En zo’n vrachtwagen bestond nog niet." Ook moet een snellaadstations voor vrachtwagens ontwikkeld worden. "Het is een groot ingewikkeld project, dat uiteindelijk de standaard in Europa moet zetten."

MAN
De Duitse fabrikant FRAMO won de aanbesteding voor de trucks. Zij gaan trucks van 44 ton leveren. Daarvoor gebruiken ze vrachtwagens van MAN. Die bouwen ze om tot elektrische trucks.

Uitstoot
Met het project willen de deelnemende partijen de uitstoot van CO2en de geluidsoverlast van vrachtverkeer terugdringen. "Het wordt steeds drukker op de weg. En daardoor neemt de uitstoot toe", zegt Van Elk. "Met deze trucks denken we een begin van de oplossing te hebben."

Electric Green Last Mile is een voorbeeldproject voor de Europese Unie. Hiermee moet bewezen worden dat het regionale vrachtverkeer ook elektrisch kan.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen