Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste elektrotrucks in januari de weg op

Geplaatst opdonderdag 13 december 2018 - 16:48

De eerste elektrische vrachtwagen die gaat pendelen tussen Limburg en het Ruhrgebied gaat in januari de weg op.

In eerste instantie gebeurt dat als test, maar vanaf april moeten er meer trucks worden ingezet en is het de bedoeling dat ze een deel van het regionale vervoer gaan overnemen.

Presentatie
Donderdag werd de eerste e-truck in Düsseldorf gepresenteerd van het project Electric Green Last Mile. In het totaal komen er zeven elektrische vrachtwagens. Die worden in de loop van het jaar in gebruik genomen. Doel van het project is het verduurzamen van het regionaal vervoer.

Europa
In het project wordt ruim 5 miljoen euro geïnvesteerd. Het grootste deel van het geld komt van de Europese Unie. Daarnaast investeren de Provincie Limburg, de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen en verschillende regionale vervoerders waaronder Meulenberg Transport, CTV Venlo en BCTN in het project.

Video: L1

Standaard
"Het geld wordt geïnvesteerd in het verder ontwikkelen van de truck", zegt Thijs van Elk van ontwikkelingsmaatschappij LIOF. "De truck moet minstens 150 kilometer gaan rijden. En zo’n vrachtwagen bestond nog niet." Ook moet een snellaadstations voor vrachtwagens ontwikkeld worden. "Het is een groot ingewikkeld project, dat uiteindelijk de standaard in Europa moet zetten."

MAN
De Duitse fabrikant FRAMO won de aanbesteding voor de trucks. Zij gaan trucks van 44 ton leveren. Daarvoor gebruiken ze vrachtwagens van MAN. Die bouwen ze om tot elektrische trucks.

Uitstoot
Met het project willen de deelnemende partijen de uitstoot van CO2en de geluidsoverlast van vrachtverkeer terugdringen. "Het wordt steeds drukker op de weg. En daardoor neemt de uitstoot toe", zegt Van Elk. "Met deze trucks denken we een begin van de oplossing te hebben."

Electric Green Last Mile is een voorbeeldproject voor de Europese Unie. Hiermee moet bewezen worden dat het regionale vrachtverkeer ook elektrisch kan.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen