Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste coronapatiënten weer overgeplaatst naar Duitsland

Geplaatst opdinsdag 23 november 2021 - 20:20

Voor het eerst in lange tijd worden er weer coronapatiënten naar Duitsland overgeplaatst. Dinsdagavond worden twee coronapatiënten vanaf het Zuyderland in Heerlen naar Münster gevlogen.

Dat zei een intensive care-verpleegkundige van het ziekenhuis op Radio 1.

Code zwart
"Het hele ziekenhuis ligt vol", zegt ze. De ic-verpleegkundige vreest dat de ruimte die nu vrij komt op de ic snel weer gevuld is. "Ik denk dat we op code zwart afstevenen." Van code zwart is landelijk gezien nog geen sprake, maar in Limburg is de situatie echt anders.

"Het ziekteverzuim is hier dermate hoog dat er bij de lokale ziekenhuizen bijna sprake is van code zwart", aldus Helen Mertens. Ze is bestuursvoorzitter van het MUMC+ en voorzitter Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).

Lees ook: Limburgse ziekenhuizen schalen kritieke zorg verder af

Afspraak
De patiënten worden overgeplaatst omdat de druk op de Limburgse ziekenhuizen oploopt door het stijgende aantal coronapatiënten. Vorige week zei Ernst Kuipers, voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), dat er overeenstemming was bereikt met de Duitse collega's over deze spreiding.

Uitstroom
Tijdens eerdere coronagolven zijn er ook al coronapatiënten per helikopter overgebracht naar Duitse ziekenhuizen. De situatie in de Limburgse ziekenhuizen is nu dermate ernstig, dat verdere spreiding noodzakelijk is. "De situatie in de Limburgse ziekenhuizen is nijpend. Uitstroom naar de rest van het land en naar Duitsland is noodzakelijk", vertelt Mertens.

Lees ook: Coronavirus grijpt snel om zich heen: fors meer besmettingen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen