Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste bewegend beeld van Roermondse bevrijder

Geplaatst opzaterdag 29 februari 2020 - 17:30

Voor het eerst is er bewegend beeld van de Amerikaanse bevrijder van Roermond Vincent von Henke. Zaterdagmiddag werd dit getoond tijdens een Tweede Wereldoorlog expositie in Maasbracht. Daar was ook de stiefdochter van Von Henke bij, Janice Amos.

Er waren wel al foto's van de Amerikaanse bevrijder die te herkennen is aan zijn eigen gemaakte vest.

Bewegend beeld
In de ochtend van 1 maart wandelde Von Henke Roermond binnen met zijn patrouille. Hier kwam hij erachter dat de Duitsers al vertrokken waren. Historicus Richard van Kessel ontdekte Vincent von Henke op de beelden uit het gemeentearchief van Roermond. "Ik viel bijna van mijn stoel af toen ik zag dat ik Von Henke gevonden had op bewegend beeld", zegt Van Kessel.

Stiefdochter
De stiefdochter van Von Henke, Janice Amos, is dit weekend ook in Roermond om 75 jaar bevrijding te vieren. Hier zag ze voor het eerst de gevonden beelden van haar stiefvader. "Het was geweldig om te zien. Niet alleen om dat hij erop staat, maar ik ben ook geschiedenisdocent. Dus ik vind het sowieso al mooi om die archiefbeelden van de oorlog te zien."

Herkenbaar vest
Vincent von Henke was goed te herkennen aan zijn vest. Hij bewaarde alle emblemen van de eenheden waar hij tijdens de oorlog bij gevochten heeft. Die bevestigde hij vervolgens op zijn vest en schreef het bijbehorende jaargetal erbij.

Videobeelden
Op 14 februari ontving Richard filmbeelden van het gemeentearchief van Roermond. Deze waren gemaakt door Gerard Houwen tijdens de oorlog en laten de eerste beelden van een bevrijd Roermond zien, op 1 maart 1945.

Volgens Van Kessel was het niet te missen dat Vincent von Henke op het bewegende beeld stond. "Het is verrassend dat de soldaat met een eigengemaakt vest rondloopt, want dat komt bijna niet voor. Of het überhaupt mocht, dat is ook nog maar de vraag", zegt Van Kessel.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen