Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste asielzoekers in verbouwd PLEM-gebouw Maastricht

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 19:38

De eerste bewoners hebben dinsdag hun intrek genomen in het nieuwe asielzoekerscentrum (azc) aan de François de Veyestraat in Maastricht.

Het gaat om gezinnen met kinderen, stelletjes en alleenstaanden. Ze kwamen met een dubbeldeksbus uit het opvangcentrum in Ter Apel.

Video: COA

Coronavoorschriften
Vanwege de geldende veiligheidsregels om het coronavirus in te dammen, is ervoor gekozen om de eerste week telkens achttien asielzoekers te huisvesten per dag. De komende weken blijven bewoners in kleine groepen binnenstromen.

"Zo kunnen bewoners en medewerkers rustig wennen aan de nieuwe omgeving. En raakt iedereen er beter van doordrongen om anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Wanneer we alle bewoners tegelijk zouden plaatsen, is de kans groot dat we over elkaar heen struikelen. Dat willen we juist voorkomen", zegt Robert Ploeg van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

PLEM-kantoor
Het azc komt voort uit het voormalige kantoor van de elektriciteitsmaatschappij PLEM. Het gebouw is door het COA gekocht en biedt na een ingrijpende verbouwing plaats aan 650 asielzoekers. Het COA verwacht dat het azc over enkele weken nagenoeg vol zit. "We blijven altijd 15 procent onder het maximum aantal bewoners. Zo blijven we flexibel genoeg om bij een spoedgeval snel opvang te verlenen", zegt Ploeg.

Protesten
De nieuwe locatie zal minimaal 25 banen opleveren bij het COA. Ondanks de extra werkgelegenheid, is niet iedereen blij met de opening van het azc. Op 1 maart werden vier demonstranten van het dak geplukt. De actievoerders waren van mening dat het voormalige PLEM-kantoor beschikbaar zou moeten komen voor studenten en starters op de woningmarkt.

Lees ook: Voormalig PLEM-gebouw wordt opvang voor asielzoekers

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen