Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste asielzoekers in verbouwd PLEM-gebouw Maastricht

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 19:38

De eerste bewoners hebben dinsdag hun intrek genomen in het nieuwe asielzoekerscentrum (azc) aan de François de Veyestraat in Maastricht.

Het gaat om gezinnen met kinderen, stelletjes en alleenstaanden. Ze kwamen met een dubbeldeksbus uit het opvangcentrum in Ter Apel.

Video: COA

Coronavoorschriften
Vanwege de geldende veiligheidsregels om het coronavirus in te dammen, is ervoor gekozen om de eerste week telkens achttien asielzoekers te huisvesten per dag. De komende weken blijven bewoners in kleine groepen binnenstromen.

"Zo kunnen bewoners en medewerkers rustig wennen aan de nieuwe omgeving. En raakt iedereen er beter van doordrongen om anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Wanneer we alle bewoners tegelijk zouden plaatsen, is de kans groot dat we over elkaar heen struikelen. Dat willen we juist voorkomen", zegt Robert Ploeg van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

PLEM-kantoor
Het azc komt voort uit het voormalige kantoor van de elektriciteitsmaatschappij PLEM. Het gebouw is door het COA gekocht en biedt na een ingrijpende verbouwing plaats aan 650 asielzoekers. Het COA verwacht dat het azc over enkele weken nagenoeg vol zit. "We blijven altijd 15 procent onder het maximum aantal bewoners. Zo blijven we flexibel genoeg om bij een spoedgeval snel opvang te verlenen", zegt Ploeg.

Protesten
De nieuwe locatie zal minimaal 25 banen opleveren bij het COA. Ondanks de extra werkgelegenheid, is niet iedereen blij met de opening van het azc. Op 1 maart werden vier demonstranten van het dak geplukt. De actievoerders waren van mening dat het voormalige PLEM-kantoor beschikbaar zou moeten komen voor studenten en starters op de woningmarkt.

Lees ook: Voormalig PLEM-gebouw wordt opvang voor asielzoekers

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen