Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerdere ontsnappingspogingen uit Limburgse bajes

Geplaatst opdonderdag 12 oktober 2017 - 12:33

Criminelen uit Amsterdam hadden het plan om Benaouf A. woensdag met een helikopter te bevrijden uit de bajes in Roermond, maar dat mislukte. Het is niet de eerste ontsnappingspoging uit een Limburgse gevangenis.

Met name in de jaren '90 probeerden gevangenen meerdere keren uit te breken uit de gevangenis in Sittard, die staat bekend als extra beveiligde inrichting.

Drugskartel
In 1992 wisten twee criminelen op spectaculaire wijze te ontsnappen uit de gevangenis in Sittard. Het ging om een Colombiaanse drugsbaas en een man uit Ierland.

Via een ladder wisten de criminelen in 1992 te ontsnappen uit de gevangenis in Sittard.
Foto: ANP

De ontsnapte Colombiaan zat een straf uit van 16 jaar voor het smokkelen van ruim 2500 kilo coke. Hij werd bevrijd door een groep die onder leiding stond van leden van zijn eigen drugskartel.

Ladders
De Colombiaan zette drie medegevangenen een pistool tegen het hoofd. Ze werden gedwongen ladders tegen de gevangenismuur te plaatsen. Buiten lag een wapen klaar voor de drugsbaas, die werd opgewacht door zijn bevrijders.

De Leidsche Courant schrijft in 1997 over de helikoptercrash bij de gevangenis in Sittard.

Helikoptercrash
Misschien wel de meest spectaculaire ontsnappingspoging was in 1997. Net als woensdag was het toen de bedoeling om met een helikopter een gevangene te bevrijden. Er werd een helikopter gestolen, waarmee richting de gevangenis werd gevlogen om een crimineel op te pikken. De poging eindigde in vlammen.

Fragment uit 1997 van de regionale zender TV8 over de helikoptercrash in Sittard.
Video: L1

Ontploffing
De piloot was in opleiding bij een helikopter-verhuurbedrijf in België. Met een vrachtwagen jatte hij één van de helikopters van dat bedrijf. Vanaf een andere locatie zette hij via de lucht koers naar het gevangeniscomplex.

Boven de luchtplaats van de gevangenis raakte de helikopter één van de lichtmasten die op de binnenplaats stond. Het toestel stortte neer, vloog in brand en ontplofte. De piloot kwam in de vlammenzee om het leven.

De gecrashte helikopter op de binnenplaats van De Geerhorst in Sittard.
Foto: Helispot.nl

Dossier
Bekijk alle berichten over de verijdelde ontsnapping uit de gevangenis in Roermond in ons dossier.

L1 zendt komend weekend een documentaire uit over het leven in de gevangenis in Sittard. Bekijk hier een voorproefje.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen