Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Eerdere ontsnappingspogingen uit Limburgse bajes

Geplaatst opdonderdag 12 oktober 2017 - 12:33

Criminelen uit Amsterdam hadden het plan om Benaouf A. woensdag met een helikopter te bevrijden uit de bajes in Roermond, maar dat mislukte. Het is niet de eerste ontsnappingspoging uit een Limburgse gevangenis.

Met name in de jaren '90 probeerden gevangenen meerdere keren uit te breken uit de gevangenis in Sittard, die staat bekend als extra beveiligde inrichting.

Drugskartel
In 1992 wisten twee criminelen op spectaculaire wijze te ontsnappen uit de gevangenis in Sittard. Het ging om een Colombiaanse drugsbaas en een man uit Ierland.

Via een ladder wisten de criminelen in 1992 te ontsnappen uit de gevangenis in Sittard.
Foto: ANP

De ontsnapte Colombiaan zat een straf uit van 16 jaar voor het smokkelen van ruim 2500 kilo coke. Hij werd bevrijd door een groep die onder leiding stond van leden van zijn eigen drugskartel.

Ladders
De Colombiaan zette drie medegevangenen een pistool tegen het hoofd. Ze werden gedwongen ladders tegen de gevangenismuur te plaatsen. Buiten lag een wapen klaar voor de drugsbaas, die werd opgewacht door zijn bevrijders.

De Leidsche Courant schrijft in 1997 over de helikoptercrash bij de gevangenis in Sittard.

Helikoptercrash
Misschien wel de meest spectaculaire ontsnappingspoging was in 1997. Net als woensdag was het toen de bedoeling om met een helikopter een gevangene te bevrijden. Er werd een helikopter gestolen, waarmee richting de gevangenis werd gevlogen om een crimineel op te pikken. De poging eindigde in vlammen.

Fragment uit 1997 van de regionale zender TV8 over de helikoptercrash in Sittard.
Video: L1

Ontploffing
De piloot was in opleiding bij een helikopter-verhuurbedrijf in België. Met een vrachtwagen jatte hij één van de helikopters van dat bedrijf. Vanaf een andere locatie zette hij via de lucht koers naar het gevangeniscomplex.

Boven de luchtplaats van de gevangenis raakte de helikopter één van de lichtmasten die op de binnenplaats stond. Het toestel stortte neer, vloog in brand en ontplofte. De piloot kwam in de vlammenzee om het leven.

De gecrashte helikopter op de binnenplaats van De Geerhorst in Sittard.
Foto: Helispot.nl

Dossier
Bekijk alle berichten over de verijdelde ontsnapping uit de gevangenis in Roermond in ons dossier.

L1 zendt komend weekend een documentaire uit over het leven in de gevangenis in Sittard. Bekijk hier een voorproefje.

Advertentie
Deel dit bericht via
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 
Uit eigen keuken
1Limburg De A2 tunnel
Uitgelicht
Stuur ons je foto’s van het A2-project

Het stadsbeeld rond de A2 in Maastricht is door de aanleg van de A2-tunnel ingrijpend veranderd. We zijn op zoek naar foto's van de A2 en het omliggende gebied in Maastricht vóór, tijdens en na het project.

Upload je foto's
1Limburg Verkiezingen 2018
Uitgelicht
Volg de gemeenteraadsverkiezingen op 1Limburg en L1

Op 21 maart gaan 30 van de 33 Limburgse gemeenten naar de stembus. In deze rubriek vind je het laatste verkiezingsnieuws uit de provincie.

Verkiezingsrubriek
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen