Overslaan en naar de inhoud gaan

Eenzame kerst voor mensen met familie in buitenland

Geplaatst opzondag 6 december 2020 - 8:00

Het is nog onzeker met hoeveel mensen je dit jaar kerst mag vieren, maar voor families die naasten of vrienden in het buitenland hebben wonen, is het vrijwel zeker dat elkaar opzoeken er niet inzit.

"We hebben helaas moeten beslissen dat mijn half jaar oude zoontje zijn opa en oma uit Oostenrijk dit jaar niet gaat ontmoeten."

Kerst in Oostenrijk
Dit vertelt Sandra Biesmans uit Heel. Zij zou deze kerst naar haar opa en oma in Oostenrijk gaan. "Ze zijn al wat ouder, dus de vraag of we opa en oma überhaupt nog gaan zien is reëel", vertelt Biesmans.

Op te zoeken
Kerstmis is voor veel families, met familieleden en vrienden in het buitenland, een moment om elkaar op te zoeken, maar doordat het kabinet een negatief reisadvies heeft afgegeven voor buitenlandse reizen tijdens de kerstvakantie, moeten veel plannen worden gecanceld. Ook Alexandra Daenen uit Maastricht heeft haar plannen moeten aanpassen.

Thanksgiving
Daenens twee zoons en kleinkinderen wonen in Amerika. "Ik zou nu eigenlijk bij een van mijn zoons en zijn gezin Thanksgiving hebben gevierd. Maar dat kon niet doorgaan", vertelt Daenen. Daarnaast zou haar zoon die in Washington D.C. woont met zijn familie met kerst en oud en nieuw in Maastricht zijn. "Dat kan dus ook niet. Het is sowieso al heel moeilijk om ze allemaal bij elkaar te krijgen, maar ja nu wordt kerst dus erg klein."

Florida
Daenen was eind februari/ begin maart nog bij haar andere zoon in Florida. "Toen ik daar de tweede week was, hoorde ik dat in Maastricht de Tefaf was geannuleerd en de restaurants dichtgingen. Gelukkig kon ik uiteindelijk na veel moeite toch nog terug in Nederland komen. Mijn zoon heeft mij uiteindelijk vanuit Florida nog naar een vliegveld in Atlanta gereden, waar ik vandaan kon vertrekken. Ik had mijn 88-jarige moeder bij me, die heel bang was daar ziek te worden. Ze zei: 'ik wil hier niet ziek worden en doodgaan.'"

Paarden in nood
Petra Franssen (55) uit Nieuw Bergen zou eigenlijk richting Spanje gaan, waar haar 19-jarige dochter op dit moment verblijft bij de non-profitorganisatie Los Caballos Luna. "Daar helpen ze paarden in nood. Nou mag je Spanje wel binnen, als je een negatieve coronatest kan aantonen, maar de organisatie waar ze verblijft in Spanje heeft besloten om voorzichtig te zijn om mensen toe te laten daar. En dat snap ik goed", vertelt Franssen. "Maar ik ben een echte moederkloek, en had zo graag mijn dochter even gezien. Toen ik hoorde dat elkaar zien er niet in zou zitten, heb ik meteen een groot pakket met lekkere dingen gekocht en opgestuurd."

Ondanks dat ze de familie erg missen en het contact vooral via telefoon en FaceTime loopt, wordt er geen enkel risico genomen. "Gezondheid gaat voor. Dat is het allerbelangrijkste", vertelt Biesmans.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen