Overslaan en naar de inhoud gaan

Eenzaamheid in Kerkrade: 'Ik heb er veel verdriet van gehad'

Geplaatst opdonderdag 27 september 2018 - 16:47

Kerkradenaar Jos Boots is een van de ouderen die zich herkent in de cijfers dat ruim twee op de vijf Limburgers zich eenzaam voelt. "Eenzaamheid is heel moeilijk om mee om te gaan."

In Kerkrade is dit cijfer zelfs hoger: ruim de helft van de Kerkradenaren voelt zich daar vaak alleen.

Haast de deur niet uit
De 74-jarige Kerkradenaar kreeg te maken met flink wat tegenslagen: het overlijden van zijn eerste en zijn tweede vrouw. Hierdoor voelde hij zich erg alleen en ging hij haast de deur niet uit. "Ik heb daar veel verdriet van gehad", vertelt hij.

Praatje maken
Sinds een paar maanden woont Jos in verzorgingshuis
Firenschat in Kerkrade, wat hem goed heeft gedaan. Hij heeft nu meer aanspraak door zijn verzorgers die een praatje maken en gezellig een sigaretje komen roken, of mensen die hem 's avonds komen opzoeken. Daardoor voelt hij zich stukken beter.

Vriend
Aan andere eenzame mensen wil Boots dan ook meegeven om niet in dat rotte gevoel te blijven hangen en door te gaan met het leven. "Zoek een vriend of vriendin, zo gauw mogelijk. Dan ben je niet meer zo alleen," adviseert hij. "Want eenzaamheid is waardeloos."

Lees ook: Meer dan helft inwoners Kerkrade voelt zich eenzaam

Vergrijzing
In het kader van de Week tegen de Eenzaamheid heeft LocalFocus de cijfers over eenzaamheid in Limburg op een rijtje gezet. Wethouder Leo Jongen van Kerkrade vertelde donderdagochtend dat hij niet geschrokken is van de Kerkraadse uitslag. Hij noemt bijvoorbeeld de vergrijzing als reden dat eenzaamheid hier veel voorkomt.

Speciale training
Sinds vorig jaar is Jongen samen met Zorggroep Meander bezig met de aanpak van eenzaamheid. Zo krijgen mensen die als huishoudelijke hulp werken een training over eenzaamheid. Daarin leren ze hoe ze eenzame mensen over de drempel krijgen om deel te nemen aan activiteiten.

Lastig
Dat gevoel erkennen en erover praten is namelijk best lastig. Daarom heeft Kerkrade een meldpunt voor eenzaamheid, vertelt Jongen. Dit is een laagdrempelige manier om te praten over eenzaamheid, waar ook familieleden of kennissen naar kunnen bellen namens iemand die wel wat steun kan gebruiken.

Jos Boots heeft ook nog wat tips wat je nou kan doen tegen eenzaamheid:

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen