Overslaan en naar de inhoud gaan

Eenzaamheid bij weduwen: 'Behoefte om verhaal te delen'

Geplaatst opdonderdag 21 januari 2021 - 19:28

Na het overlijden van hun partner vinden weduwen of weduwnaars vaak steun bij familie en vrienden. Desondanks ervaren ze vaak toch nog eenzaamheid: "Er zijn dingen die zij niet kunnen begrijpen".

Dat vertelt de 29-jarige Katharina* uit Heerlen, die vorig jaar januari haar partner Sven verloor door acute leukemie.

Overleven
Sven werd in september 2018 ziek. De ziekte kwam in november 2019 terug. "Het ging vrij hard. We hadden de hoop dat het goed zou blijven gaan, maar helaas was dat niet zo", vertelt de jonge weduwe. Toen Sven nog leefde was Katharina vooral bezig met overleven: "Na zijn overlijden ben ik begonnen met voor mezelf te zorgen. Toen was daar pas ruimte voor, gek genoeg".

Eenzaam
"Ik heb ontzettend veel steun gehad aan mijn familie en vrienden. Die hebben heel veel voor mij betekend, en nog steeds. Maar er zijn dingen die zij niet kunnen begrijpen, omdat ze die niet hebben meegemaakt." Armand Winthagen, directeur van Toon Hermans Huis in Heerlen beaamt dat weduwen of weduwnaars zich toch eenzaam kunnen voelen, ook al hebben ze vaak mensen om zich heen. "Ze kunnen hun verhaal niet kwijt. Dan kun je je heel erg eenzaam voelen. Het is een andere vorm van eenzaamheid."

Behoefte
Het Toon Hermans Huis biedt plek aan onder anderen weduwes en weduwnaars, om bijvoorbeeld in contact te komen met lotgenoten. "De mensen hebben veel behoefte om hun verhaal te kunnen blijven delen." Dat merkte ook Katharina. "Ik was op zoek naar mensen die hetzelfde hebben meegemaakt."

Kleding
Ze zocht lange tijd aansluiting bij mensen van haar leeftijd met hetzelfde verhaal of die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Bij het Toon Hermans Huis vond ze wat ze zocht: "Via mijn oud-therapeute ben ik daar terechtgekomen. Ik vertelde haar dat ik iets wilde maken van Svens kleding. Zij kende iemand van het Toon Hermans Huis die dat kan. Zo is het balletje gaan rollen".

Drempel
Ze ervoer aanvankelijk wel een drempel om er naar toe te gaan. Ook directeur Winthagen beaamt dat er sprake is van een drempel: "Vaak hoor ik dat ze niet zo'n behoefte hebben om met andere mensen een potje te gaan zitten huilen. Niets is minder waar. Natuurlijk gebeurt het ook dat er tranen vloeien, maar er valt ook ontzettend veel te lachen. Dat helpt wel, zeker in een periode zoals nu."

Lachen
Die ervaring heeft Katharina ook. "Ik krijg wel eens de vraag of dat niet moeilijk is, of ik verdrietig word van die verhalen en sfeer. Juist helemaal niet. Er wordt ook vaak gelachen en grapjes gemaakt. Ik heb juist heel hard moeten lachen om verhalen van anderen over wat ze hebben meegemaakt of nu meemaken. Dat is heel leuk."

Begrip
De Heerlense merkt dat het haar goed doet. "Je deelt iets samen wat je hebt meegemaakt, ieder op z'n eigen manier. Er is begrip voor elkaar. Dat is heel erg fijn." Overigens heeft ze van de kledingstukken die Sven vaak aan had een deken gemaakt. "Maar hij is nog niet klaar."

*De achternaam van Katharina is bekend bij de redactie.

L1 staat in de week van 18 januari in het teken van eenzaamheid. Onder de titel 'Samen niet alleen' besteden we op alle kanalen aandacht aan dit thema: eenzaamheid bij jongeren, ouderen, kinderen, mensen die ziek zijn, mensen in armoede, maar juist ook initiatieven die eenzaamheid proberen tegen te gaan. Bekijk hier alle producties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen